Sitibank greškom prebacila 175 miliona dolara hedž fondu, primalac neće da vrati novac – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sitibank greškom prebacila 175 miliona dolara hedž fondu, primalac neće da vrati novac

Američki bankarski gigant Citibank greškom je prebacio čak 175 miliona dolara kompaniji Brigade Capital Menagement, a ovaj hedž fond još uvek nije vratio novac, zbog čega je ceo slučaj završio na sudu.

Kako mediji navode, Citibank podneo je tužbu, tražeći povraćaj sredstava za koje su navodi da su prebačena zbog “operativne greške”.

Citibank je u tužbi naveo da je njihova namera bila da pošalju kompaniji Brigade Capital 1.5 miliona dolara u ime kamata na kredit koji je hedž fond dao problematičnoj kozmetičkoj kompaniji Revlon.

Umesto toga, Citibank je prenela otpilike 100 puta veći iznos sopstvenih sredstava.

Ostali kreditori Revlona su takođe primili pogrešne isplate, koje su išle i do 900 miliona dolara.

Američki bankarski gigant je angažovan kao administrativni agent za Revlonov kredit, a kako banka navodi, Brigade Capital odbija da vrati novac koji je greškom uplaćen na njihov račun.

“Brigade Capital neutemeljeno smatra da suma koju smo greškom uplatili služi za otplatu celokupnog duga Revlona”, napisala je banka u svojoj tužbi.

Sud je doneo preliminarnu odluku kojom je naloženo da ili vrati novac, ili da ga ne povlači sa računa/otuđi do sledećeg ročišta 31. avgusta.

“Bilo koji drugi ishod ugrozio bi stabilnost bankarskog sistema i nagradio loše učesnike koji pokušavaju da iskoriste operativne greške”, rečeno je iz banke.

Izvor: BIZlife

Tags
Back to top button