Plastika izlazi iz upotrebe: Stižu ekološke kartice – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Plastika izlazi iz upotrebe: Stižu ekološke kartice

Mastercard pokreće održivi kartični program kako bi svoje izdavače kartica prebacio na zelenije alternative poput reciklirane, biorazgradive i okeanske plastike.

Godišnje se proizvede oko šest milijardi platnih kartica – većina ih je napravljena od nebiorazgradive plastike poput PVC-a (polivinilklorida). Zamenjene svake 3-4 godine, te kartice zajedno doprinose oko 5,7 miliona tona viška plastike na odlagalištima širom sveta.

Mastercard je pokrenuo Green Payments Partnership (GPP) 2018. godine kako bi se pomoglo industriji plaćanja da smanji svoje oslanjanje na upotrebu PVC plastike u proizvodnji kartica.

“Naš je cilj jednostavan: želimo da pomognemo bankama da ponude potrošačima više ekoloških kartica, i preduzimamo konkretne korake kako bismo postigli tu promenu”, kaže Ajay Bhalla, predsednik kompanije Cyber ​​& Intelligence, Mastercard.

Već više od 60 finansijskih institucija – uključujući banke sa višim slojem kapitala kao što su DBS, Santander i Crédit Agricole – treba da počnu da izdavanjem kartica sa odobrenim materijalima.

“Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa Mastercardom na ovoj važnoj inicijativi za zaštitu okoline novom DBS Eco Card, prvom kreditnom karticom u Aziji izrađenom od pollaktične kiseline – obnovljivog i biorazgradivog polimernog materijala koji tokom spaljivanja ne emituje otrovne gasove”, kaže LIME LIM Him Chuan, generalni direktor DBS banke (Tajvan).

“S obzirom da su DBS i Mastercard usredsređeni na održivost, ova kartica naglašava našu posvećenost zaštiti okoline kao putu za svakoga.”

Da bi pomogao daljim naporima, Mastercard je stvorio direktorij održivih kartičnih materijala, uključujući podatke o tome gde su im izvori, kako bi pomogao bankama i drugim izdavačima kartica da izvrše tranziciju.

Mastercardova Global DigiSec laboratorija u Velikoj Britaniji stoji iza nauke i istraživanja izrade kartičnih materijala kako bi se procenili okolišni zahtevi u ime industrije.

“Znamo da naši kupci traže održivije proizvode i traže načine pozitivnih promena u svetu. Ovaj pristup nam je omogućio ne samo pružanje potreba potrošačima, već i nuđenje proizvoda koji je u skladu s našim vrednostima korporativne održivosti”, kaže Marco Briata, vođa sektora digitalnih plaćanja – Crédit Agricole Italia.

Prelazak na održivu plastiku dobio je dodatni podsticaj prošlog meseca, kada je Visa najavila da će razviti kartice izrađene od recikliranog materijala u svim finansijskim institucijama na globalnom nivou. Kartična shema sarađivala je s CPI kartičnom grupom kako bi se izradila Earthwise High Content Card koja je izrađena od 98% reciklirane plastike.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button