Sloga: Ekonomija Srbije se mora prilagoditi sopstvenim, a ne tuđim potrebama – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Sloga: Ekonomija Srbije se mora prilagoditi sopstvenim, a ne tuđim potrebama

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da bi trebalo „odmah raspustiti Socijalno–ekonomski savet“, koji su ocenili kao neefikasan po pitanju pomoći domaćoj privredi u doba pandemije, a istovremeno otpočeti javnu raspravu o najboljim načinima za spas srpske ekonomije, posebno poljoprivrede.

„Pandemija korone će očigledno trajati i mi kao nacija moramo biti spremni da se prilagodimo svojim, a ne tuđim potrebama. Vlast u ime države više ne sme da se zadužuje netransparentno, po nepovoljnim kamatama i da kroz navodnu brigu o ekonomiji puni nekome džepove, a da narod na kraju grca vraćajući te dugove“, nevedeno je u saopštenju.

U tom sindikatu smatraju da je, zbog toga, nužno okretanje domaćoj privredi i poljoprivredi, odnosno forsiranje proizvodnje i prodaje domaćih proizvoda, uz drastično smanjenje i totalnu zabranu uvoza svega što se u Srbiji može proizvesti i prodati na ovdašnjem tržištu.

Iz „Sloge“ su naveli da su zabrinuti i zbog, kako je navedeno, sve učestalijih zahteva i insistiranja nekih poslodavaca da država nastavi sa subvencijama u vidu minimalaca i otpisa dugova, „kako ne bi navodno propali i masovno otpuštali zaposlene, posebno u sektoru ugostiteljstva i turizma“.

U „Slozi“ smatraju da je pretnja otkazima ucena, „a zahtev da im država nastavi sa uplatom minimalca je nerealna, budući da ne živimo u socijalizmu, već u kapitalizmu koji na slobodnom tržištu i za njih kao poslodavce nosi rizik“.

„Smatramo da ekonomska moć Srbije ne leži u restoranima, noćnim klubovima i turizmu, a posebno u subvencionisanju stranih investitora šrafciger industrije, koji su pandemiju Korone prepoznali kao mogućnost za bekstvo iz Srbije i jednostrano raskidanje obaveza bez pravnih posledica da vrate novac koji je uložen u otvaranje radnih mesta“, navedeno je u saopštenju.

Tags
Back to top button