Grad u Hrvatskoj omogućava plaćanje javnih usluga kriptovalutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Grad u Hrvatskoj omogućava plaćanje javnih usluga kriptovalutama

Sveta Nedelja (Zagrebačka županija), postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojem će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama.

Kako je najavljeno, radi omogućavanja tog alternativnog načina plaćanja gradonačelnik Dario Zurovec potpisaće ugovor o procesuiranju kriptovaluta sa direktorom Elektrocoina Nikolom Škorićem.

“To će funkcionisati slično kao plaćanje putem internet bankarstva. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni widget, a nakon što korisnik završi plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje leći će će protivvrednost u kunama”, objašnjava Škorić.

Njegova firma je u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomjenjačnica i platni procesor.

Procesuiranje podrazumeva konvertovanje kriptovalute u kunu prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, navodi se u saopštenju Grada Svete Nedelje.

Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitkoina (u Evropi nekoliko godina švajcarski grad Cug u blizini Ciriha omogućava i plaćanje lokalnog poreza na taj način).

Gradončelnik Svete Nedelje kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni da diktiraju tempo promena.

“U ovom trenutku ne očekujemo veliki broj transakcija, premda očekujemo da će u budućnosti njihov broj samo rasti. Međutim, u Svetoj Nedelji postoje preduzeća koja koriste kriptovalute poput, na primer, Greyp bikes Mate Rimca, koja će tako moći da plati komunalnu naknadu”, kaže Zurovec za hrvatski portal Novac.

Svakako, plaćanje gradskih računa bitkoinima je više simboličan potez kojim se stvara svest i polako širi sistem kupovine i trošenja u kriptovalutama.

Tags
Back to top button