Lagard: “Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas” – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Lagard: “Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas”

Evrozona je “verovatno prošla” najgori deo ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard.

Ona je istovremeno pozvala evropske vlasti da se pripreme za mogući drugi talas pandemije.

“Verovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem sa izvesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa”, rekla je Lagard na jednom onlajn događaju, prenosi Rojters.

ECB je danas objavila izveštaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz Evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju bankarske zajsmove za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 odsto u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog meseca, što je najviša stopa od početka 2009.

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na 3,0 odsto.

Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošle nedelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus 1,0 odsto, pod uslovom da banke deo tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u evrozoni ubrzala je na 8,9 odsto sa nivoa od 8,2 procenta, nadmašivši prognoze iz ankete Rojtersa da će iznositi 8,6 odsto.

Tags
Back to top button