Societe Generale testira digitalni evro temeljen na blockchainu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXINOVACIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Societe Generale testira digitalni evro temeljen na blockchainu

Centralna banka Francuske uspešno je dovršila prvo testiranje digitalne valute koja se temelji na blockchainu sa Societe Generale grupacijom.

Iz Banque de France izvestili su da su pokrenuli eksperiment sa investicionim bankarskim gigantom Societe Generale koji je 14. maja izdao obveznice u vrednosti od 40 miliona evra u security tokenima, a koje su zatim podmirene u digitalnim evrima temeljenim na blockchainu centralne banke.

“Ovaj ekspetiment je izveden korišćenjem blockchain infrastrukture. Testiranje je pokazalo izvodljivost procesa koji omogućuje da se finansijski vrednosni papiri digitalno podmire i isporuče u digitalnoj valuti centralne banke (CBDC) za međubankarske nagodbe”, saopštili su iz Societe Generale.

I u aprilu 2018. je Societe Generale izdala obveznice u vrednosti od 100 miliona evra kao security tokene, ali one su podmirene u „tradicionalnim“ evrima. Najnovija probna transakcija sprovedena u digitalnom evru, “novi je korak u procesu transformacije Societe Generale, koristeći se najinovativnijom tehnologijom sa ciljem pružanja bolje usluge svojim klijentima”, rekli su iz banke.

Iz Francuske centralne banke saopštili su da će u sklopu svog eksperimenata sa digitalnim evrom sprovesti još više testiranja i sa drugim firmama u narednih nekoliko nedelja te kako smatraju da će rezultati ovog eksperimenta predstavljati važan doprinos u globalnijem promišljanju o CBDC-a.

Banque de France pokrenula je svoj digitalni eksperimentalni program u aprilu, kada su iz banke izjavili da im je cilj istražiti potencijal digitalne valute u podmirenju tokenizovane finansijske imovine. No isto tako su saopštili da ne žele zameniti kovanice i novčanice, već su usmereni na „veleprodajnu“ primenu CBDC-a.

Tags
Back to top button