Raiffeisen banka očekuje umeren rast kredita u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Raiffeisen banka očekuje umeren rast kredita u 2020. godini

Nakon prilično snažnih rezultata od redovnog poslovanja u prvom kvartalu, zabeleženo je i poboljšanje vidljivosti u smislu ekonomskih posledica zbog COVID-19 na tržištima na kojima Raiffeisen bank International AG posluje.

Ovo je omogućilo bolju procenu očekivanih budućih uticaja na poslovanje i dovelo do ažuriranja prognoza.

Usled toga banka očekuje umeren rast kredita u 2020. godini. Trenutno se predviđa da će koeficijent rezervisanja za finansijsku 2020. godinu biti oko 75 baznih poena, zavisno o dužini i težini poremećaja.

Cilj Raiffeisena je da postigne koeficijent trošak/prihod od oko 55 procenata u srednjem roku, te  da vrši procene koliko će aktuelne okolnosti uticati na koeficijent u 2021. godini. U srednjem roku, cilj je konsolidovani povrat na kapital od oko 11 procenata.

“Trenutno, a na osnovu naših najboljih procena, očekujemo da će u 2020. konsolidovani povrat na kapital biti u srednjim jednocifrenim vrednostima. Potvrđujemo da je naš srednjeročni cilj CET1 koeficijent od oko 13 procenata. Na osnovu ovog cilja, nameravamo da distribuiramo između 20 i 50 procenata konsolidovane dobiti”, navode iz Banke, prenosi Indikator.ba.

RBI je takođe objavila izveštaj za prvi kvartal 2020. godine, iz kojeg je vidljivo da je konsolidovana dobit iznosila 177 miliona evra, nakon 226 miliona evra godinu ranije.

Austrijska grupacija RBI posluje na 13 tržišta širom regiona Centralne i Istočne Evrope, a njenih oko 47.000 zaposlenih pruža usluge za 16,8 miliona klijenata u više od 2.000 poslovnica.

Tags
Back to top button