BRIKS banka odobrila hitan zajam Indiji od milijardu dolara – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

BRIKS banka odobrila hitan zajam Indiji od milijardu dolara

Nova razvojna banka (NDB) grupe BRIKS odobrila je Indiji hitan zajam u iznosu od milijardu dolara.

Sredstva su joj odobrena kako bi podržala napore te zemlje da suzbije širenje koronavirusa i smanji gubitke izazvane epidemijom, prenosi Raša tudej.

“NDB je u potpunosti posvećena pružanju podrške svojim članicama u ovom vremenu katastrofe. Zajam hitne podrške Indiji odobren je u brzom odgovoru na urgentan zahtev i trenutne potrebe vlade Indije za finansiranjem borbe protiv virusa kovid 19”, rekao je Sijan Džu, potpredsednik i glavni operativni direktor te banke sa sedištem u Šangaju.

Zajam je namenjen finansiranju i unapređenju indijskog zdravstvenog sistema, i pružanju ekonomske pomoć ranjivim i ugroženim grupama populacije.

Indijski premijer Narendra Modi je najavio juče ogroman novi stimulativni paket mera podrške vredan 266 milijardi dolara, što je otprilike deset posto BDP-a zemlje.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indiji porastao je danas na 2.415, a ukupan broj zaraženih se popeo na 74.281, prema podacima Unije ministarstva zdravlja indijskih država.

BRIKS-ova NDB banka, osnovana 2014. godine, obezbeđuje sredstva za infrastrukturu i projekte održivog razvoja u ekonomijama u usponu i raspolaže kapitalom od 100 milijardi dolara. Članice BRIKS-a su Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južna Afrika.

Tags
Back to top button