BNP Paribas u prvom kvartalu ostvarila neto prihod od 1,3 milijarde evra, 33% manje nego 2019. – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

BNP Paribas u prvom kvartalu ostvarila neto prihod od 1,3 milijarde evra, 33% manje nego 2019.

BNP Paribas banka izvestila je o padu neto prihoda za prvo tromesečje, jer je pandemija korona virusa imala tri „glavna negativna uticaja“ na njihov bilans stanja.

Francuska banka je za prva tri meseca ostvarila neto prihod od 1,3 milijarde evra (1,42 milijarde dolara), što je za 33 odsto manje od 1,9 milijardi evra ostvarenih pre godinu dana.

“Prvo tromesečje je počelo veoma dobro, a zatim prema kraju na njega je uticao Covid-19, posebno tri aspekta koja su uticala na rezultat,” izjavio je za CNBC Lars Machenil, glavni finansijski direktor BNP Paribas-a.

Banka je izdvojila 502 miliona evra za potencijalne gubitke iz kredita kao rezultat tekuće pandemije. Takođe je prijavila gubitak prihoda od novih 184 miliona zbog novih ograničenja dividendi i pad tržišne procene od 384 miliona evra.

Ostale ključne metrike iz analiziranog tromesečja uključuju:

Prihodi, koji su iznosili 10,9 milijardi evra u poređenju sa 11,1 milijardi pre godinu dana;
Poslovni rashodi koji su iznosili 8,2 milijarde evra u odnosu na 8,5 milijardi evra pre godinu dana;
Koeficijent CET 1 porastao je na 12% u odnosu na 11,7% pre godinu dana.

Nedavna nestabilnost tržišta takođe je pogodila kapital banke i poslovanje glavnih usluga.

Na svom domaćem tržištu, u Francuskoj, prihodi od trgovine na malo smanjili su se 4,4% u odnosu na godinu ranije. BNP Paribas uspela je da održi gotovo 90% filijala otvorenih u martu uprkos zdravstvenoj krizi.

“Oporavak će biti postepen”, rekao je Machenil za CNBC, sugerišući da se ekonomija verovatno neće vratiti na nivo pre virusa pre kraja godine. “Po našem scenariju, povratak na nivo BDP-a kakav je bio u 2019. godini neće biti postignut pre 2022. godine”, rekao je on.

BNP Paribas predviđa pad neto prihoda između 15 i 20% za 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu, s obzirom na trenutnu ekonomsku krizu i pod uslovom da u ovom kontekstu nema novih dešavanja.

Tags
Back to top button