Fič snizio kreditni rejting Italije – Dug se penje na 156 odsto BDP-a – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Fič snizio kreditni rejting Italije – Dug se penje na 156 odsto BDP-a

Obzirom na ekonomska opterećenja uzrokovana korona krizom, rejting agencija Fič smanjila je kreditni rejting Italije za jedan nivo.

Kreditni rejting biće smanjen sa “BBB” na “BBB-“, objavio je Fitch u utorak.

Ocena je samo jedan stepen iznad takozvanog nivoa bezvrednosti, koji opisuje špekulativne oblike ulaganja. Italija je snažno pogođena širenjem korona krize, a posebno je trpeo ekonomski jaki sever zemlje.

Fič pretpostavlja da će se bruto domaći proizvod Italije, koja je patila od slabog rasta i pre krize, u 2020. smanjiti za osam odsto.

Očekuje se da će virus korona biti pod nadzorom u drugoj polovini godine, a ekonomija će se oporaviti u 2021. godini. Ali sve bi se moglo pogoršati ako dođe do drugog talasa širenja virusa i privreda se ponovo bude morala obustaviti, navodi se u saopštenju. Tada se može očekivati ​​još slabiji ekonomski razvoj ove i sledeće godine.

Prema Fiču, nivo duga trebao bi porasti za 20 postotnih bodova na 156 odsto BDP-a do kraja godine. Srednjeročno bi se trebao stabilizovati na vrlo visokom nivoa. To predstavlja rizik za stabilnost, jer je Italija već imala visok nivo duga i pre korona krize.

Ipak, prema Fiču, izgledi za kreditnu ocenu Italije su stabilni, tako da u početku neće biti daljeg snižavanja. Fiču se referiše na monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB) koja bi trebala održati niske troškove finansiranja Italije. Međutim, ocena bi mogla biti ugrožena ako vlada ne uspostavi kredibilan rast i ne sprovede politike budžeta.

Izvor: Indikator

Tags
Back to top button