Ne upadajte u zamke sa kreditnim karticama – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Ne upadajte u zamke sa kreditnim karticama

Kada odlučimo da od banke uzmemo neku od platnih kartica ili uđemo u nedozvoljeni minus, trebalo bi da znamo da mi to zapravo kupujemo. Na platnim karticama nalazi se novac koji mi kupujemo od banke, pa ne bi trebalo olako da se zadužujemo.

Dušan Uzelac iz Kamatice kaže za Jutarnji program RTS-a da je česta zabluda da se kredit dobija i da se kreditni proizvodi dobijaju.

“Kredit se kupuje, ne u novčanom iznosu već našim obećanjem da ćemo se ponašati onako kako piše u ugovoru. U ugovoru piše da ćemo otplaćivati, ako su kartice u pitanju, minimum pet posto kamate i dobija se otplatni plan”, objašnjava Uzelac.

Poručuje da ako vam dozvole da kupite nešto na rate, to ima smisla ako je to što kupujete ono što vam treba i što ste želeli da kupite.

Ali ako se kupuje, dodaje Uzelac, samo zbog činjenice da može da se kupi nešto na rate, može se kupiti nešto što ne treba i vrlo brzo doći u situaciju da se ne ode na letovanje zbog zimske jakne koja je kupljena na rate.

Prema njegovim rečima, to je ono što je kod finansija najbitnije – da dugoročno gledamo, a danas odlučujemo na osnovu tih planova koje napravimo sa sobom.

Pametnim upravljenjem finansijama možemo se rešiti tog duga, a to nas vraća na osnovnu lekciju iz ove oblasti. Isplanirati troškove, staviti sve na papir i pridržavati se toga.

Uzelac ističe da to ne može da se reši preko noći. Otplata duga po kreditnoj kartici ili dozvoljenog minusa se može rasporediti na godinu, dve ili više i tada se dobre stvari dešavaju u finansijama, tada upravljate finansijama, a one ne upravljaju vama.

Zanimljivost vezana za ovu temu odnosi se na čovekovu prirodu da koristi sto posto svega ponuđenog.

“Psihologija čoveka je da mi koristimo sve resurse koji su nam dostupni. Ovo je trik koji koriste banke kada vam prodaju karticu i kažu – vaš raspoloživ iznos. To nije saldo koji je u našem vlasništvu nego je raspoloživ saldo sa kreditnim delom. To je ono što ljudi moraju da znaju”, naglašava Dušan Uzelac.

Tags
Back to top button