Kako da spremno dočekamo ekonomsku krizu uz pet saveta profesora Ekonomskog fakulteta – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Kako da spremno dočekamo ekonomsku krizu uz pet saveta profesora Ekonomskog fakulteta

Tek što je svetska kriza “proslavila” deseti rođendan, sve glasnije se čuje u svetu, ali i kod nas da je njena naslednica već tu.

Kako onda da je spremni dočekamo, Telegraf je pitao Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta koji je na novu krizu upozorio i u svojoj knjizi “Svetska finansijska kriza – deset godina posle”.

Đukić pre svega, savetuje da negujemo kulturu štednje, jer, kako ističe, ona se stvara od malih nogu a neguje decenijski.

Evo još saveta ovog uglednog ekonomiste:

Ne pipajte ništa sa računa

– Trebalo bi ostaviti i čuvati sredstva za “kišne” dane kako ne bismo bili iznenađeni kada kriza dođe. Uvek bi trebalo imati određenu svotu kojoj možemo da pribegnemo i na koju možemo da se oslonimo.

Štedite, nije bitno da li 10 ili više evra

– Đukić kaže da moramo da negujemo kulturu štednje već u porodici i da nije važno da li će se krenuti sa štednjom od 10 ili 15 evra mesečno. Kako kaže, kultura štednje za razvija iz porodice pa nadalje, i to je psihološka priprema. “Ta kultura se od male dece razvija do vrha države”, kaže on.

Ne trošite novac na automobile, putovanja, krpice…

“Nikako ne posežite sa potrošakim navikama”, savetuje profesor.

Kako ističe, apsolutno ne bi trebalo da se zadužujemo za nekakve neproduktivne svrhe, kupovinu automobila, skupa turističa putovanja i ono što je vezano za potrošačku korpu a tiče se krpica i sl. Dakle, da sve ono što je suprotno potrošačkom mentalitetu u vemenu u kojem živimo.

Trošite onoliko koliko zaradite

“Suzbijte navike i želju za nekontrolisanom kupovinom. Živite sa onim što je realan priliv novca u porodici, ili pojedinačno”, savetuje on. Stremite ka tome da ostvarite veću veću zaradu, a time i veći standard.

Debitna, ne kreditna kartica

Euforija kreditnih kartica dovela nas je u nezavidno stanje. Trebalo bi da se “prevaspitamo” i da građani pre posegnu za debitnom karticom.

“Ako je nešto nepohodno za domaćinstvo, na rate, premostite to debitnom karticom, a ne kreditnom. Sve ostalo je hazardiranje” kaže Đukić.

“Ne želim da gledam u Srbiji, kao što se dešavalo u Americi, javne licitacije i prodaje farmi, izbacivanje iz stanova. Ne možemo da negujemo tu kulturu. Naravno, ne možemo ni preko noći promeniti potrošaki mentalite, ali počnimo od nas samih”, savetuje profesor.

Izvor: Telegraf / Vesna Bjelić

Tags
Back to top button