Šta su investicioni fondovi i kako ulagati u njih? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Šta su investicioni fondovi i kako ulagati u njih?

Već duže vreme odvajate novac sa strane i sa pojmom „fond za crne dane” ste odlično upoznati? Pored toga, po preporuci stručnjaka, 20 odsto mesečnih primanja štedite, trudite se da ne donosite nepromišljene odluke i da se ne prepustite impulsivnoj kupovini zbog koje biste potrošili deo novca koji ste marljivo štedeli?

Ukoliko planirate na duže staze, verovatno ste razmišljali o tome na koji način deci možete omogućiti najkvalitetnije školovanje, sebi sigurnu i bezbrižnu starost ili jednostavno želite da uložite novac tako da on kroz određeni vremenski period vredi više.

Za slučaj da vam oročavanje novca ne zvuči dovoljno interesantno, jer je kamata na oročene depozite unapred poznata, možda biste voleli da znate koji je to alternativni način za ulaganje sredstava, uz pomoć kojeg možete dobiti i zadovoljavajuće prinose.

Kao po običaju, reč dajemo Erste Sveznalici koja će vas upoznati sa jednom od mogućnosti za investiranje koja za vas može predstavljati idealno rešenje. U pitanju su investicioni fondovi.

Šta su investicioni fondovi?

Najkraće rečeno, ulaganjem u investicione fondove, ulažete u tržište kapitala. Evo šta to, zapravo, znači.

Investicioni fondovi kombinuju kapital velikog broja investitora i ulažu ga u akcije, obveznice i druge hartije od vrednosti. Ulaganjem u investicione fondove, vi kao investitor postajete vlasnik udela kojim u vaše ime upravljaju profesionalci ⎼ menadžeri za investicione fondove.

Ulaganje u investicione fondove odličan je izbor za sva fizička ili pravna lica, čak i u slučaju posedovanja ograničenog ili manjeg iznosa za investiranje.

Kako ovde nije reč o kupovini pojedinačnih akcija ili obveznica, već o raznolikosti ulaganja, tako i ostvareni prinosi ne zavise od performansi samo jedne hartije od vrednosti. Glavni princip na kojem počiva ulaganje u investicione fondove jeste diverzifikacija rizika koja omogućava da učinak eventualno slabijeg prinosa jedne hartije od vrednosti može biti nadoknađen pozitivnim rezultatom druge hartije od vrednosti. Upravo zbog postojanja ovog efekta, ulaganje u investicione fondove odličan je izbor za sva fizička ili pravna lica, čak i u slučaju posedovanja ograničenog ili manjeg iznosa za investiranje.

Trenutno najpopularniji otvoreni investicioni fondovi su UCITS fondovi. Oni mogu biti registrovani u Evropi i prodavati se širom sveta, uz primenu unificiranih regulatornih standarda i standarda zaštite investitora. Mogu biti novčani, akcijski, obveznički i mešoviti.

Koje su prednosti ulaganja u investicione fondove?

Osim što ovaj način ulaganja nije ograničen samo na fizička ili pravna lica, dodatne prednosti ulaganja u investicione fondove su sledeće:

  • Veći potencijalni prinosi ⎼ kao što smo ranije pomenuli, prinosi na oročene depozite, poput štednje, su fiksni, što nije slučaj sa investicionim fondovima. Oni, u proseku, ostvaruju više prinose, ali ne treba zaboraviti i rizik da godinu završe sa negativnim prinosom;
  • Transparentnost ⎼ u bilo kom trenutku možete proveriti strukturu svog ulaganja i cenu investicionog fonda;
  • Sredstvima upravljaju stručna i ovlašćena lica ⎼ portfolio menadžeri poseduju sva neophodna znanja i iskustva koja im, zajedno sa mogućnošću diverzifikacije portfolija kojom smanjuju rizik ulaganja, čine upravljanje vašim sredstvima efikasnijim;
  • Fleksibilnost ⎼ za ulaganje u investicione fondove, na raspolaganju su vam dve mogućnosti: ugovaranje investicionog plana, gdje ćete sredstva na mesečnom nivou uplaćivati trajnim nalogom, ili jednokratne uplate u investicioni fond;
  • Dostupnost sredstava ⎼ u svakom trenutku možete podneti zahtev za kupovinu, prodaju ili zamenu udela u fondovima. Na primer, ukoliko odlučite da prodate svoj udeo fondu, sredstva će vam biti isplaćena u roku do sedam radnih dana.

Koji je preporučeni period ulaganja?

Iako postoje preporuke koje se odnose na period ulaganja, konačnu odluku o dužini ulaganja donosite vi, a ona zavisi od dva faktora: vaših finansijskih planova i vaše tolerancije na rizik.

Gotovo sve odluke koje donosite u životu nose sa sobom određeni rizik, pa verujemo da vas njegovo postojanje ovde i nije iznenadilo, ali i da vam je bar malo laknulo kada ste se setili diverzifikacije rizika sa početka naše priče.

U slučaju investicionih fondova, rizik predstavlja neizvesnost u pogledu ostvarenja očekivanog prinosa i mogućnost gubitka, a sama procena rizičnosti fonda rezultat je sveobuhvatne analize nakon koje se on svrstava u jednu od tri kategorije: fond niskog, srednjeg ili visokog rizika. Kao što verovatno pretpostavljate ⎼ rizičniji fondovi sa sobom nose potencijalno veću dobit u odnosu na manje rizične fondove, ali i potencijalno veće gubitke.

Zbog svega navedenog, zaključak je da kod manje rizičnih fondova period ulaganja može biti kraći (godinu dana), dok se kod rizičnijih fondova preporučuje duže vreme ulaganja (od tri do pet godina). Razlog je prilično jednostavan ⎼ duže vreme ulaganja smanjuje negativan uticaj koji dnevne promene cena na tržištima kapitala mogu imati na cenu udela akcijskih fondova, koji važe za fondove visokog rizika.

Na kraju, ukoliko u jednom momentu poželite da otkupite sredstva uložena u investicioni fond, to možete uraditi u bilo kom trenutku, bez obzira na preporučeni period ulaganja, što, složićete se, predstavlja veliko olakšanje. ?

Koliki iznos je potreban za ulaganje u investicioni fond?

Ukoliko želite da ulažete u investicione fondove, preduslov je da otvorite kastodi račun. Otvaranje računa je besplatno i jednostavno, a za njegovo otvaranje trebaće vam identifikacioni dokument za fizička lica, odnosno Izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata, OP obrazac i identifikacioni dokument ovlašćenih lica za poslovne subjekte.

Kada otvorite kastodi račun, sigurno će vas zanimati na koji način i u kojim iznosima je moguće ulagati u fondove. Kao što smo ranije pomenuli, na raspolaganju su vam dva modela ulaganja, a došlo je vreme da vam naša Sveznalica i o njima kaže nešto više.

Ulaganje u fondove možete početi sa veoma malim iznosima. Naime, ukoliko ugovorite investicioni plan, u fond možete ulagati već od 10 evra mesečno, uplaćujući sredstva trajnim nalogom.

S druge strane, ukoliko se opredelite za jednokratne uplate u investicioni fond, to može biti iznos već od 50 evra, dok maksimalni iznos koji je moguće uplatiti nije definisan.

Koje fondove nudi Erste banka?

Pre godinu dana, kompanija Erste Asset Management registrovala je dva nova otvorena investiciona fonda. U pitanju je kompanija koja je ujedno i najveće društvo za upravljanje investicionim fondovima u centralnoj i istočnoj Evropi, a ukoliko se opredelite za ulaganje u investicione fondove posredstvom Erste banke, imate mogućnost izbora između Erste Adriatic Bond i You Invest Balanced fonda.

Erste Adriatic Bond namenjen je konzervativnijim ulagačima (fizičkim i pravnim licima) kojima je cilj da ostvare odgovarajući prinos ulaganjem sredstava na preporučeni period od barem dve godine, uz umeren nivo rizika*. Ovaj fond ulaže pretežno u dužničke hartije od vrednosti i instrumente tržišta novca na teritoriji Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Mađarske i Bugarske.

Na raspolaganju su vam dva modela ulaganja u investicione fondove – ugovaranje investicionog plana ili jednokratne uplate u investicioni fond.

You Invest Balanced je mešoviti fond namenjen fizičkim i pravnim licima, kao i onima koji su spremni da prihvate umeren nivo rizika* sa ciljem ostvarenja povrata na uložena sredstva, a preporučeni period ulaganja je duže od tri godine. Ovaj fond ima za cilj rast vrednosti investicionih jedinica investiranjem imovine fonda u investicione jedinice drugih investicionih fondova (minimalno 60%), dužničke i vlasničke hartije od vrednosti, instrumente tržišta novca i depozite u skladu sa zakonskim ograničenjima i ograničenjima ulaganja navedenim u Prospektu fonda.

*Napomena: Na skali od 1 do 7 potencijalnog prinosa i rizičnosti Erste Adriatic Bond se nalazi u kategoriji 2, a You Invest Balanced u kategoriji 3.

Naše analize i zaključci opšte su prirode i ne uzimaju u obzir individualne potrebe naših investitora vezano za povrate, poresku situaciju ili sklonost riziku. Napominjemo da istorijski prinos nije pouzdan pokazatelj budućeg razvoja fonda. Molimo vas da obratite pažnju na činjenicu da ulaganje u vrednosne papire, osim opisanih mogućnosti, nosi sa sobom i rizike. Cena udela i prinos mogu rasti i padati. Osobama koje su zainteresovane za kupovinu udela u investicionim fondovima savetuje se da pre donošenja investicione odluke čitaju trenutne prospekte fondova, a posebno deo koji se odnosi na rizike.

Izvor: Erste banka

Tags
Back to top button