U razvoj NIS uloženo više od 3 milijarde evra – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U razvoj NIS uloženo više od 3 milijarde evra

U razvoj Naftne industrije Srbije uloženo je u protekloj deceniji više od tri milijarde evra, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev povodom 10. godišnjice poslovanja ruske kompanije Gasprom njeft u Srbiji.

Tjurdenjev je, u intervjuu agenciji Energy Intelligence, rekao da se za poslednjih 10 godina NIS “ozbiljno promenio“ i da o tome najbolje govori dinamika finansijskih pokazatelja kompanije.

On je istakao da je pre dolaska kompanije Gasprom njeft, NIS akcionarima donosio gubitke u visini od oko 100 miliona američkih dolara, a da je prema rezultatima za 2018. godinu čista dobit kompanije bila veća od 250 miliona američkih dolara, dok je EBITDA iznosila 500 miliona dolara, navodi se u saopštenju NIS-a.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih projekata prethodne decenije bila je modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu kojom je u Srbiji omogućena proizvodnja goriva standarda evro 5.

Tjurdenjev je dodao da je to NIS-u omogućilo da uveća svoj udeo na tržištu naftnih derivata Srbije, ali i da nastupi na tržištima zemalja regiona. Tako NIS, pored Srbije gde ima 315 maloprodajnih objekata, rukovodi i mrežom od 90 benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji.

Generalni direktor NIS-a je naveo da se u Rafineriji u Pančevu realizuje projekat Duboka prerada, koji je ključni u drugoj fazi modernizacije te fabrike.

“Vrednost projekta premašuje 300 miliona evra. Puštanje tog kompleksa u rad će svrstati našu rafineriju nafte u isti red sa najboljim rafinerijama u svetu sa pokazateljem dubine prerade preko 99 odsto. To će nam omogućiti da proizvodimo više benzina i dizela i da obustavimo proizvodnju mazuta sa velikom količinom sumpora“, rekao je Tjurdenjev.

Pored toga, NIS sprovodi istraživanja nafte i gasa u BiH i Rumuniji sa ciljem da i u tim državama pokrene komercijalnu proizvodnju.

Tjurdenjev je dodao da je, takođe, izvršena diversifikacija poslovanja i da NIS, u saradnji sa Gasprom energoholdingom, gradi gasno-parnu elektranu u Pančevu.

“Pored toga, sopstvenim kapacitetima smo izgradili nekoliko malih elektrana za proizvodnju električne i toplotne energije, na osam gasnih i naftnih polja čija je ukupna instalisana snaga oko 14MW. Takođe, na gasnim poljima u Rumuniji je u toku izgradnja male elektrane za proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage 7,5 MW“, rekao je prvi čovek NIS-a.

Takođe je Istakao da je NIS-ovom Strategijom razvoja pokrenut novi ciklus investicija tokom kog se u periodu od 2017. do 2025. godine investira još oko dve milijarde evra.

“Ako uzmemo u obzir aktuelni period, koji je preostao do 2025. godine, to je 1,4 milijarde evra. Prošle godine smo investirali 41 milijardu dinara, odnosno 347 miliona evra što je 55 odsto više nego godinu dana ranije. NIS je nastavio trend rasta investicija i ove godine. Tako je za prvih šest meseci ove godine u strateške projekte NIS-a uloženo 18,4 milijarde dinara ili 156 miliona evra, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine“, rekao je Tjurdenjev, navodi se u saopštenju.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button