Pentagon smanjio budžet za investicije u inostranstvu zbog izgradnje “zida” na granici sa Meksikom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Pentagon smanjio budžet za investicije u inostranstvu zbog izgradnje “zida” na granici sa Meksikom

Zbog izgradnje zida na granici SAD sa Meksikom, Pentagon je skresao budžet za investicije u inostranstvu.

Varšava je ostala bez 130 miliona dolara ulaganja u jačanje američkog vojnog prisustva, ali poljsko Ministarstvo odbrane se nada da to znači samo kašnjenje a ne i odustajanje od investicija.

Kresanjem fondova za američki program evropske inicijative zastrašivanja koji je pokrenut u vreme prethodnog predsednika SAD Baraka Obame nakon ruske aneksije Krima 2014. godine najviše je u Poljskoj pogodjena vojna vazduhoplovna baza u Povidzu na zapadu Poljske gde se gradi već nekoliko godina velika logistička baza koja je trebalo da košta 250 miliona dolara.

Pentagon je sada, da nadje novac za Trampov zid, odustao od izgradnje magacina municije i rezervoara goriva u toj bazi, čime će uštedeti 73 miliona dolara.

“Prema uveravanjima američke strane reč je jedino o kašnjenju a ne o odustajanju od investicija. Izmene u budžetu Pentagona neće uticati na realizaciju sporazuma o povećanju broja vojnika SAD u Poljskoj”, saopštilo je poljsko Ministarstvo odbrane, javljaju danas poljski mediji.

Američki ministar odbrane Mark Esper je medjutim u četvrtak kada je obaveštavao Kongres SAD o uštedama u budžetu koje će biti prebačene na izgradnju Trampovog zida novinarima kazao da Pentagon ne daje garancije da će se Pentagon ikada vratiti finansiranju tih projekata.

“Svi ti projekti su za nas važni ali moramo da reaguje na kriznu situaciju na jugozapadnoj granici”, kazao je američki državni sekretar Esper o zamrzavanju 127 projekata u ukupnoj vrednosti od 3,6 milijardi dolara, od čega je medju inostranim projektima polovina u Evropi, od njih 12 projekata u Nemačkoj, osam u Velikoj Britaniji i pet u Poljskoj, prenosi poljski informativni portal Onet.pl.

Poljski dnevnik Gazeta viborča piše danas da bi u svetlu tih rezova u budžetu Pentagona za investicije u Poljskoj bilo potrebno ponovo postaviti pitanje koji su to zaista pravi razlozi da predsednik Donald Tramp samo tri dana pred posetu otkaže učešće u obeležavanju 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata u Varšavi gde je 1. septembra trebalo da bude glavna zvanica. Sutradan 2. septembra nakon bilateralnih razgovora se očekivalo da on objavi dalje jačanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

Tramp od koga se očekivalo saopštenje o povećanju broja američkih vojnika sa sadašnjih 4.500 na 5.500 neočekivano je bez obrazloženja otkazao nedelju dana pred posetu obilazak baze u Povidzu a zatim, zbog uragana koji je pretio Floridi samo tri dana pred posetu i samu posetu.

Poseta Trampa Poljskoj, tokom koje bi trebalo da budu saopšteni neki konkretniji detalji realizacije deklaracije o namerama jačanja američkog vojnog prisustva u Poljskoj koju su u jun u Vašingtonu potpisali poljski predsednik Andžej Duda i Donald Tramp, prema saopštenjima obe strane samo je odložena. Kancelarija predsednika Dude se nada da će Tramp doputovati u Varšavu još tokom jeseni.

Tags
Back to top button