Argentina pregovara o odlaganju dospeća svojih dužničkih obaveza – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Argentina pregovara o odlaganju dospeća svojih dužničkih obaveza

Argentina će pregovarati sa imaocima argentinskih državnih obveznica i Međunarodnim monetarnim fondom o produženju roka dospeća svojih dužničkih obaveza.

Ovo je jedini način da se osigura platna sposobnost zemlje, izjavio je argentinski ministar finansija Ernan Lakunsa.

On je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa timom MMF-a koji je posetio Argentinu, rekao da će vlada ponovo “profilisati” dospeće dugova prema MMF-u u sklopu stendbaj aranžmana sa tom institucijom čija je vrednost 57 milijardi dolara.

Kamate i glavnice obveznica neće se menjati u okviru tog procesa, a promena ročnosti bi bila usmerena na obaveze institucionalnih, a ne individualnih investitora, dodao je ministar, a prenosi agencija Rojters.

“Današnji prioritet je garantovanje stabilnosti, jer je beskorisno pokretati reaktivirajuće mere ako nema stabilnosti. Prva stvar je da povratimo tu stabilnost”, rekao je Lakunsa na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu.

Argentinski pezos je pretrpeo veliki udarac, iako je centralna banka, drugi dan zaredom, žestoko intervenisala na deviznom tržištu.

“Tržišta će to oceniti kao bankrot”, ocenio je Ernan Esteves, ekonomista iz konsultantske kompanije “FyEConsult” za Rojters.

Problem je, kako tvrdi, u tome što postoji predlog za restrukturiranje duga koji je pokrenula jedna vlada, ali koji će morati da sprovede u delo sledeća vlada.

“To otežava upravljanje urednim restrukturiranjem”, rekao je on.

Zabrinutost u pogledu mogućnosti Argentine da ispuni svoje dužničke obaveze u dolarima porasla je od primarnih izbora u toj zemlji održanih 11. avgusta.

Pezos je otada izgubio skoro 22 odsto svoje vrednosti u odnosu na američki dolar.

Tags
Back to top button