SAD izbacuju Rusiju iz bankarskih usluga – Bankar.rs
SVE VESTI

SAD izbacuju Rusiju iz bankarskih usluga

SAD su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji 2018. godine nervnim gasom Novičok.

Portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus obrazložila je tu odluku rečima: “Ovaj je čin ugrozio hiljade života”, a preneo je NY Post.

Sankcije, koje će stupiti na snagu kasnije ovog meseca i trajati godinu dana, izbaciće Rusiju iz američkih bankarskih usluga, uključujući finansiranje duga, i sprečiće vladu Vladimira Putina da kupuje američke proizvode radi upotrebe u svom programu hemijskog i biološkog oružja, piše Dejli Signal.

A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da druga runda američkih sankcija Rusiji nametnuta zbog slučaja Skripalj pokazuje da je ta istraga nameštena.

“To je još jedan ogroman i najjači dokaz da je priča sa Skripaljima izmišljena, da je to provokacija”, rekla je ona televizijskom intervjuu na kanalu Rosia1, dodajući da je ta priča koju je vlada Tereze Mej predstavila kao zvaničnu verziju diskreditovala samu sebe, prenosi TAS S.

Tramp je kasno u četvrtak izdao izvršnu naredbu kojom se nameće još jedna runda sankcija Moskvi, koja je negirala krivična dela u slučaju Skripalj.

SAD su već 2018. uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružje i tako prekršila međunarodno pravo.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju, a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima.

Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen Novičok, nervni gas razvijen u SSSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, rekavši da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

Tags
Back to top button