Nepoštovanje mera platili 13 miliona dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nepoštovanje mera platili 13 miliona dolara

Nepoštovanje pravila tokom pandemije koštalo je Kanađane 13 miliona kanadskih dolara, a većina novčanih kazni izdata je u Kvebeku, pokazuje najnoviji izveštaj.

Još u martu, sve kanadske pokrajine izdale su saopštenja da će nepoštovanje mera donetih radi sprečavanja širenja COVIDA-19 biti strogo kažnjavano.

Vlasti u nekim pokrajinama često su proizvoljno sprovodile zakon kako bi pomogle u suzbijanju širenja COVIDA-19, ne oslanjajući se baš na preporuke javnog zdravstva Kanade, navodi se u izveštaju Kanadskog udruženja za građanske slobode, objavljenom u sredu, prenosi Tanjug.

“Ovaj izveštaj dokazuje da imamo ružnu pandemiju kažnjavanja, prepunu rasnog profilisanja, u centralnoj i istočnoj Kanadi”, izjavio je Majkl Brajant , izvršni direktor Kanadskog udruženja za građanske slobode.

“Nekako se kriza javnog zdravlja pretvorila u krizu javnog reda”, ocenio je Brajant.

U jednom primeru navedenom u izveštaju, u Otavi, čovek koji je šetao psa u vreme zabrane korišćenja javnih parkova, kažnjen je sa 880 kanadskih dolara zbog toga što je stajao na “pogrešnom mestu”.

Drugi primer opisuje incident između policajca i čoveka koji je šetao parkom sa svojom cerkom. Muskarac je završio s modricama i novčanom kaznom većom od 2.000 kanadskih dolara.

U provinciji Ontario, žena sa bebom koja je samo zakoračila u park kako bi propustila druge da prođu, dobila je kaznu u vrednosti od 880 dolara, što je navelo premijera Daga Forda da kaže da je “policija mogla da koristi malo drugaciji pristup”.

Prema studiji udruženja i suosnivača policijskog projekta mapiranja pandemije na Univerzitetu u Torontu i Univerzitetu u Otavi, policija je izdala najmanje 10.000 kazni vezanih za kršenja pravila ponašanja tokom pandemije.

Između 1. aprila i 15. juna vrednost izdatih novčanih kazni je veća od 13 miliona dolara – čak 77 odsto prijavljenih novčanih kazni je izdato u Kvebeku, 18 posto u Ontariju, tri odsto u Novoj Sskotskoj. Ovi podaci su zasnovani na javno dostupnim informacijama kao što su vesti i policijski izveštaji, a dopunjeni su sa vise od 100 prijava građana koji su prijavili zaustavljanja, pretrage i optužbe povezane sa COVID-19.

“Mnoga iskustva koja su Kanađani podelili pokazuju kako je preterano revnosno, tehničko sprovođenje zbunjujućih, širokih i nejasnih zakona često dovodilo do novčanih kazni, koje su bile potpuno nepovezane sa ciljem zaštite javnog zdravlja”, navodi se u izveštaju.

Dok su pojedine provincije, poput Britanske Kolumbije, porukama i drugim javnim zdravstvenim strategijama uspesno podstakle poštovanje mera, druge su se odlučile za kažnjavanje.

“Policija će više kažnjavati i, ponavljam, novčane kazne mogu varirati od 1.000 do 6.000 dolara po osobi”, izjavio je u aprilu premijer Kvebeka Fransoa Lego.

“To zaslužuju ljudi koji ne poštuju pravila”, rekao je on.

U intervjuu, koautor izveštaja Abi Deshmen rekao je da postoje velike razlike u podacima, ali jasno je da se u kontekstu COVIDA-19 dogodila diskriminatorna policijska akcija.

Među njima su bili crnci i kanadski Aboridžini, beskućnici i novi imigranti Analiza podataka pokazuje da je najsiromašnija i rasno raznolika četvrt Montreala bila najteže pogođena novim korona virusom.

Ogromne novčane kazne su često bile u vrednosti mesečnog budžeta za stanarinu ili prehrambene proizvode i predstavljaju veliki udar za nekog ko je student, samohrani roditelji ili nezaposleni.

Tags
Back to top button