Razrešen neobičan spor oko unosa peciva u avion – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Razrešen neobičan spor oko unosa peciva u avion

Krajnje neobičan spor koji je nastao između niskobudžetne avio-kompanije RyanAir i vlade Balearskih ostrva u vezi tradicionalnog peciva zvanog ensaimada je dobio epilog. Putnici koji lete iz arhipelaga sada će moći da unesu do dve poslastice sa sobom u avion, piše turistički portal Daljine.rs.

Problem je nastao krajem maja, kada su dva putnika RyanAir-a pokušala da se ukrcaju na let noseći dve kutije u kojima se nalazilo tradicionalno pecivo sa Majorke. Problem nije nastao oko hrane koja se može uneti u avion, već zbog gabarita iste, jer je avio-kompanija ocenila da su dve kutije tradicionalnog dezerta putnički ručni prtljag.

Posada je ovim putnicima pri ukrcavanju odbila ulazak u avion osim ako ne plate 45 evra za svaku od ensaimada, smatrajući da su to dodatni komadi prtljaga. Oni su onda odlučili da ostave pecivo za sobom, a prema španskom dnevniku El Pais kolače je pojelo osoblje za čišćenje na aerodromu.

Reagovala i Vlada

Nakon incidenta, vlada Balearskih ostrva sazvala je hitan sastanak sa kompanijom RyanAir i lokalnim udruženjem proizvođača peciva. Cilj sastanka, prema rečima ministra turizma Iaga Negueruela, bio je da se “odbrane lokalni proizvodi i izbegne bilo kakva diskriminacija”, navodi se u komentarima koje je preneo The Guardian.

Jedan od poznatijih lokalnih proizvoda je upravo ensaimada, tradicionalno pecivo Majorke, napravljeno u obliku spirale od brašna. U pitanju je poslastica koja liči na pitu savijaču a pravi se sa jajima, šećerom, vodom i svinjskom mašću. Naziv potiče od reči saim, što na katalonskom jeziku znači mast.

Ishod pomenutog sastanka bio je dogovor da Ryanair dozvoli svakom putniku da nosi do dve ensaimade u avion, bez dodatnih troškova. Ova odluka je olakšanje za udruženja pekara na ostrvima, s obzirom na to da se svake godine napravi više od 40.000 ensaimada – od kojih mnoge putnici nose kao poklon na letovima sa Baleara.

Daljine

Tags
Back to top button