Daju 11 miliona za dug od 240 miliona evra – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Daju 11 miliona za dug od 240 miliona evra

Nemački EOS Matrix biće novi vlasnik paketa nenaplativih potraživanja banaka u stečaju. Ova kompanija ponudila je 11,29 miliona evra za kupovinu paketa spornih i nenaplativih potraživanja vrednih oko 240 miliona evra, koji je Srbija na prodaju ponudila u oktobru prošle godine. Paket je, praktično, prodat za nešto manje od pet odsto svoje vrednosti.

Kako je u utorak saopšteno iz Ministarstva finansija, u predviđenom roku pristigle su dve ponude. Kao najpovoljniju, tenderska komisija prihvatila je upravo ponudu EOS Matrix, pišu Novosti.

“Navedena prodaja je prvi korak ka prodaji starih potraživanja, koji je načinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda. Ovom prodajom će se sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po ovim potraživanjima: zemljište, objekti, oprema i slično ponovo aktivirati i vratiti u privredne tokove i time dalje pospešiti privrednu aktivnost. Na ovaj način, država će godišnje uštedeti oko 10 miliona evra, koliko su prosečno koštali stečajni postupci prethodne dve decenije”, ističu u Ministarstvu finansija

Cena od pet odsto vrednosti prodatih potraživanja čini se kao mali iznos. Upućeni u rad kompanija i agencija koje se bave otkupom potraživanja ističu da ona često ide i do znatno nižeg nivoa. Minimalna cena plaćena za portfelj loših kredita u Srbiji je svega 0,7 odsto, a maksimalna 18 odsto, navode u ovim agencijama. Praktično, milion dinara lošeg kredita koji banka ne može da naplati od neke firme, ovakva agencija otkupi za 7.000 do 180.000 dinara. Potom kreće u naplatu, gde je svaki rezultat između plaćenog iznosa i 100 odsto duga – odličan rezultat, pišu Novosti.

Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik banaka u stečaju, objavila je 11. oktobra prošle godine, javni oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz naknadu javnim prikupljanjem ponuda. Izmenom oglasa objavljenog 30. novembra 2018. godine, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produžen je do 7. februara ove godine i to, kako se navodi, na zahtev potencijalnih investitora. Oni su želeli da se bolje upoznaju sa potraživanjima koja su predmet ustupanja, i kako bi se proces učinio što transparentnijim.

“Prodaja prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja je samo početni korak u akcionom planu u okviru kojeg je planirano rešavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države. U naredna 24 meseca se očekuje prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita”, kažu u Ministarstvu finansija a prenose Novosti.

Tags
Back to top button