Airbnb-u preti kazna od 12,5 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Airbnb-u preti kazna od 12,5 miliona evra

Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smeštaja, što bi američku kompaniju moglo da košta 12,5 miliona evra.

To je izjavila gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu da iznajmljuju svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Oglasi moraju sadržati registracioni broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na duže vreme, piše Hina, a prenosi Novac.hr.

“Francuska je u 2018. godini donela zakon kojim se kompanije poput Airbnb-a kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12.500 evra po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnb-a”, izjavila je Idalgo.

Nekoliko gradova širom sveta izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnb-a predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima i da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Predstavnica Airbnb-a rekla je da je kompanija implementirala mere koje bi tebalo da pomognu pariskim korisnicima kako bi njihove internet stranice bile u skladu s evropskim pravilima, ali je i dodala kako su pravila u Parizu “neučinkovita, nesrazmerna i u suprotnosti s evropskim pravilima”.

Tags
Back to top button