Sparkasse banka blizu preuzimanja Ohridske banke koja je u vlasništvu SocGen grupe – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sparkasse banka blizu preuzimanja Ohridske banke koja je u vlasništvu SocGen grupe

Guvernerka Narodne banke Makedonije Anita Angelovska Bežoska potpisala je prethodnu saglasnost za preuzimanje Ohridske banke od austrijske Sparkasse banke.

Uz odobrenje NBM, stvaraju se uslovi za realizaciju završne faze – kupoprodajne transakcije, kazala je Angelovska Bežoska u razgovoru za lokalnu TV4.

Očekuje se da će ova konsolidacija banaka doneti novi zamah konkurenciji na makedonskom tržištu.

Staermerkishe Bank und Sparkasen AG Gra objavila je krajem februara ove godine da je potpisala ugovor o kupovini deonica Societe Generale u Ohridskoj banci, koje čine 74,53% udela u kapitalu za 52 miliona evra. Proces kupovine banke, kako je tada rečeno, sprovodiće se kroz obaveznu ponudu koja obuhvata sve deonice izdate od CSR-a, kao i deonice koje drže preostali manjinski deoničari, piše Indikator.ba

Ohridska banka ima ukupnu imovinu od oko 650 miliona evra i više od 400 zaposlenih.

Stemberkische Sparkasse prisutan je u Makedoniji od 2008. godine preko svoje lokalne banke Sparkasse Bank Macedonia, sa imovinom od 350 miliona evra.

Nakon preuzimanja OESS-a, StaermerkischeSparkasse će imati ukupnu imovinu od oko milijardu evra u Makedoniji, čime će postati četvrta najveća bankarska grupa, sa tržišnim udelom od 12-14%.

Steiermärkische Bank und Sparkassen AG u Srbiji posluje preko Erste bank Srbija.

Tags
Back to top button