Evo kako se na na Forbsovoj listi Global 2000 kotiraju banke, osiguravajuće kuće i tehnološki giganti – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo kako se na na Forbsovoj listi Global 2000 kotiraju banke, osiguravajuće kuće i tehnološki giganti

U četvrtak 13. maja Forbs je objavio godišnju listu najvećih svetskih kompanija GLOBAL 2000. Od 2003. godine, oni prate rad najvećih svetskih kompanija, mere njihov učinak na osnovu četiri kriterijuma: vrednost imovine, vrednost na tržištu, prodaja i ostvareni profit; i kotiraju ih na listi.

Najmanja vrednost potrebna da bi se kompanija našla na listi je ove godine iznosila 8.26 milijardi dolara, što je skok od 57 odsto ili ti oko 3 milijarde više nego prošle godine.

Na listi za 2020. godinu su se mogli videti samo obrisi uticaja pandemije na svetsko tržište dok se na ovogodišnjoj listi vide rezultati dvanaestomesečnog tumbanja, i jasno je ko je “pobedio” a ko “izgubio” bitku sa pandemijom.

U proteklih 12 meseci 2000 najvećih svetskih kompanija je uvećalo sopstvenu vrednost na tržištu za otprilike 79.8 biliona dolara, što je uvećanje od oko 47 odsto, dok su im prihodi pali za 6 odsto na 39.8 biliona, a profiti za 24 odsto na 2.5 biliona dolara. Vrednost imovine, četvrti kriterijum po kom se pravi rang lista je uvećan za 11 odsto na 223 biliona dolara, piše Forbs.

Što se tiče samog vrha liste, on se zbog uslova na tržištu takođe promenio. Na prvom mestu se devetu godinu za redom nalazi Industrijska i komercijalna banka Kine, a na drugom se našao JP Morgan koji je došao na mesto Građevinske banka Kine koja je pala na 4. mesto. Na 3. mestu se našao Berkšir Hetavej, dok se na 5. mestu našao Saudi Armaco, koji je na putem inicijalne javne ponude debitovao 2019. godine.

Najveći broj kompanija dolazi iz SAD, čak 588 njih, zatim iz Kine 324. Japan je na trećem mestu sa 217 kompanija, zatim Ujedinjeno Kraljevstvo sa 77. Na šestom mestu je Kanada sa 61 kompanija, a nju slede Francuska sa 57, nemačka sa 51 i Indija sa 50.

Brojčano na listi je ove godine najviše banaka čak 14.8 odsto, zatim slede druge finansijske kompanije kojih je 7.1 odsto. Na trećem mestu su građevinske kompanije i one čine 6.8 odsto liste, a njih slede osiguravajuće kuće koje zauzimaju 5.6 odsto cele liste. Kompanije koje se bave naftom i gasom čine 5.05 odsto liste, te su na 5. mestu.

Ostalih 60.7 odsto kompanija dolaze iz raznovrsnih industrijskih i privrednih grana, preneo je Blic.

Velike banke su u proteklih godinu dana postale još veće, i imaju dominantnu poziciju na listi. U top 10 kompanija, polovina su banke, a u top 20 je 8 banaka iz Kine i SAD.

Proteklih meseci, bankarska aktivnost u dve najveće svetske ekonomije je ojačala kako su SAD i Kina počele da se oporavljaju od pandemije. Kineska ekonomija je porasla za 18.3 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok u SAD federalna vlada “ispumpava” enormne svote novca kao stimulans privredi.

Prošle godine nije bilo jasno kako će bankarski sektor preživeti ovu krizu, ali s obzirom na rezultate koje lista pokazuje, on je naizgled pretrpeo najžustriji test od krize 2008. godine.

Da je “industrija osiguranja” pritajeni stub svetske ekonomije potvrđuje činjenica da su se one izuzetno dobro kotirale na ovogodišnjoj forbsovoj listi. Kako “osiguravači” štite biznise od katastrofalnih gubitaka, i štite sve od automobila do vašeg zdravlja njima su u proteklih godinu dana ruke bile pune posla. Stoga je prošla godina bila izvanredno profitabilna i “osiguravači” su se vrlo lako popeli uz Forbsovu listu. Od 113 osiguravajućih kuća deset se našlo u top 100 kompanija. Od tih deset, 8 je popravilo sopstvenu poziciju na listi.

Osiguravajuće kuća su prošle godine ukupno prihodovale 31.5 biliona dolara, ostvarile su 1.7 biliona profita, imovina im je vredela 24.3 biliona, a ukupna vrednost na tržištu je bila oko 27.2 biliona dolara.

Zdravstvene i farmaceutske kompanije su prošle godine odigrala ključnu ulogu u borbi protiv pandemije trkajući se za naučnim rešenjem, i za testove i za vakcine. U izvesnom smislu pandemija im je išla u prilog.

Džonson i Džonson, farmaceutski gigant koji je razvio treću autorizovanu vakcinu u SAD, je najbolje kotirana zdravstvena kompanija, sa 34. mestom na listi. Čak su i zabeležili profit od oko 6 odsto. Odmah iza nje se nalazi Fajzer Bajontek, sa oko 3.5 milijarde prihoda u prva 3 meseca ove godine.

Tehnološke kompanije su sve brojnije na listi Global 2000, i ove godine ih ima 177.

Epl, je već 6. godinu za redom lider ove privredne grane na listi, s’ tim što se ove godine i popeo za dva mesta. Prema rečima stručnjaka, razlog za Eplov skok je rast potražnje za Ajfonima u Kini, koja mu je podigla profit na 63.9 milijarde dolara. Time je Epl postao najprofitabilnija kompanija u svetu. Epl je takođe i najvrednija kompanija ne svetu sa ukupnom vrenošću od 2.3 biliona dolara, na dan 16. aprila kada je Forbs radio statistiku za potrebe liste.

Na 11. mestu na listi našao se Samsung, koji se popeo za godinu dana 5 mesta zahvaljujući rastu prodaje kućnih aparata i slične elektronike koju je pogurala pandemija. Uprkos zastojima u proizvodnji poslednjih meseci prošle godine, usled nestašice poluprovodnika, Samsung je ostvario profit od oko 200 milijardi dolara.

Alfabet, vlasnik Gugla, se nalzi na 13. mestu na listi, a Majkrsoft je skliznuo 2 mesta niže na 15. mesto. Obe ove kompanije su zabeležile rast, Alfabet od 17 odsto i Majkrosoft od 11 odsto.

Jedini kineski tehnološki gigant, Tensent, ove godine se našao na 29. mestu, koji je prijavio rast prodaje od oko 70 milijardi dolara ili 28 odsto. Tensent koji je najveći proizvođač video igara na svetu je ostvario u prošloj godini profit od 23.3 milijarde dolara, što je rast od 72 odsto.

Tencent posted the biggest sales and profit gains out of any firm in the top 20. Another beneficiary of the booming digital ad market, annual sales soared 28% to nearly $70 billion, while profits skyrocketed 72% to $23.3 billion.

Tags
Back to top button