Predsednik “JPMorgan Chase” Jamie Dimon: Finansijska kriza je neizbežna – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Predsednik “JPMorgan Chase” Jamie Dimon: Finansijska kriza je neizbežna

Predsednik najveće američke multinacionalne investicione banke “JPMorgan Chase” Jamie Dimon u godišnjem izveštaju se osvrnuo na sve važnije ekonomske i društvene probleme i najavio novu finansijsku krizu.

 „Nije nerazumno da SAD insistira na jednakosti”, napisao je Dimon osvrćući se na trenutno najvažniju svetsku temu trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Prema njegovim rečima, prakse u trgovanju često nisu poštene. Intelektualno vlasništvo često se krade, a prava na ulaganje i posedovanje kompanije u nekim zemljama nisu ista kao i u Americi.

S druge strane, sama mogućnost trgovinskog rata stvara rizik i nesigurnost u svetskom ekonomskom sistemu, zaključio je i obrazložio potencijalni plan delovanja SAD, koji uključuje detaljno definisanje onoga što zapravo SAD želi od Kine, određivanje roka u kojem njihovi zahtevi trebaju biti ispunjeni i udruživanje s Japanom i Evropom. Isto tako, SAD bi trebalo da posluša svaku legitimnu kinesku primedbu, navodi Dimon, prenosi “Jutarnji list”.

Što se tiče finansijske krize, Dimon smatra da je ona neizbežna. Iako je finansijsku sistem bolje uređen zbog nedavne krize, još uvek nije dobro pripremljen za ono što dolazi. „Kada sledeća kriza započne, nije bitno gde i kako, mnogi će finansijski akteri delovati ili iz nužnosti ili iz sentimenta”, kaže, a ono što nam nedostaje je bolje razumevanje kako bi se stvari mogle razvijati. Problem nastaje kada centralne banke moraju da reaguju na zbivanja na tržištu, umesto da ih usmeravaju, a ta nas mogućnost čeka u budućnosti, tvrdi Dimon.

On se osvrnuo i na sve veći problem internetske bezbednosti. Nakon što je u februaru, u izveštaju američkoj Komisiji za vrednosne papire i berzu (SEC) spomenuo kriptovalute i okarakterisao ih kao pretnju i rizik, u novom je izveštaju predsednik JP Morgan Chasea izbegao direktno spominjanje digitalnog novca i osvrnuo se na potrebu za većom internetskom beznednošću.

„Moramo biti agresivniji u našoj zaštiti od internetskih pretnji, kako unutar bankarskog sistema, tako i izvan njega, ovde mislim na ne-banke (non banks), upravljače novcima i berze”, stoji u pismu i dodaje kako se to može postići boljom regulacijom koju je potrebno pojačati u onim delovima koji mogu garantovati globalnu pravednost.

Predsednik JPMorgan Chasea je u svom pismu komentisao i Brexit, birokratiju, javnu politiku i ObamaCare. Finansijski izveštaj za 2017. godinu na preko 300 strana sadrži i detaljne podatke o prošlogodišnjem poslovanju. Tako je JPMorgan u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 103,6 milijardi dolara, s neto zaradom od 24,4 milijarde dolara, vrednost u imovini procenjuje se na 2,5 biliona dolara, a LinkedIn ih je proglasio i top poslodavcem za prošlu godinu, stoji u izveštaju.

 

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button