Zelena agenda za Srbiju: Domaće institucije najslabija karika u zaštiti životne sredine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Zelena agenda za Srbiju: Domaće institucije najslabija karika u zaštiti životne sredine

Na portalu eKonsultacije objavljen je nacrt Strategije zaštite životne sredine Republike Srbije za period od 2024. do 2033. godine – Zelena agenda za Srbiju, zajedno sa Akcionim planom i Izveštajem o strateškoj proceni uticaja, a sve u okviru početka javnih konsultacija o usvajanju tih dokumenata.

U nacrtu Strategije ukazuje se na ciljeve, mere i regulatorni okvir za zaštitu životne sredine, dok se u Strateškoj proceni uticaja upozorava da kapaciteti institucija nadležnih za poslove zaštite životne sredine nisu na potrebnom nivou za efikasno sprovođenje Zelene agende i zelene tranzicije.

Zelena agenda za Srbiju (Strategija) nazvana je „krovnim dokumentom“ javne politike u oblasti životne sredine. Tom Strategijom se, kako se ističe, usmeravaju mere i aktivnosti u pravcu Zelene agende, ugljenične neutralnosti, održivog razvoja, zaštite prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i unapređenja kvaliteta života svih građana.

U nacrtu je navedeno i da će se, u skladu sa principima i stubovima Zelene agende EU, Srbija u periodu od 2024. do 2033. godine fokusirati na nekoliko ključnih oblasti:

  • Klimatske promene i dekarbonizacija: sa fokusom na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, uz efikasnije korišćenje energije, kao i prelazak na čistije i obnovljive izvore energije.
  • Cirkularna ekonomija: sa fokusom na industrijsku simbiozu, iskorišćenje otpada, odgovornu reciklažu, održivu proizvodnju, inovacije, eko-dizajn, zelene javne nabavke i efikasnu upotrebu resursa.
  • Smanjenje zagađenja životne sredine: poboljšanje kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, smanjenje industrijskog zagađenja i upravljanje rizikom, upravljanje hemikalijama, smanjenje buke u životnoj sredini, jonizujuće i nejonizujuće zračenje.
  • Zaštita biodiverziteta i ekosistema: zaštita i održivo upravljanje prirodnim resursima, uključujući održivo upravljanje i zaštitu šuma, zaštićenih područja i divljih vrsta.
  • Održivi prehrambeni sistemi i ruralni razvoj: uticaj poljoprivrede na životnu sredinu, bezbednost hrane, održiva proizvodnja hrane, organska hrana, upotreba specifičnih hemikalija (pesticidi i đubriva)

„Ključni aspekti Strategije uključuju unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za zaštitu životne sredine, jačanje privrede zasnovane na niskougljeničnom razvoju, podsticanje inovacija i razvoj ‘zelenih’ tehnologija, kako bi se stimulisao zeleni privredni rast i kreirali novi zeleni poslovi“, ističe se u nacrtu dokumenta.

Autori napominju i da struktura Strategije odgovara strukturi Zelene agende EU i obuhvata sve oblasti u okviru njenih pet stubova: dekarbonizaciju, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja životne sredine, zaštitu biodiverziteta i ekosistema i održivu poljoprivredu i ruralni razvoj.

Tags
Back to top button