Zašto su poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Zašto su poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu?

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), dinarski investicioni krediti za privredu u julu su, u odnosu na jun, poskupeli za čak dva procentna poena – njihova cena je prošlog meseca „skočila“ na 9,1 odsto.

Biznis.rs se za odgovor na pitanje „zašto“ obratio našoj centralnoj banci, a iz NBS objašnjavaju da je 9,1 odsto „prosečno ponderisana kamatna stopa“, odnosno da na njenu visinu utiče više faktora, među kojima su i suma odobrenih kredita, raspon kamata za konkretne pozajmice, kao i veličina kredita koje su davale poslovne banke.

U julu je suma odobrenih investicionih kredita u domaćoj valuti dostigla 55,6 milijardi dinara, dok su devizni investicioni krediti vredeli ukupno 622,5 milijarde dinara. Između juna i jula odobreno je oko sedam milijardi dinara na ime dinarskih investicionih kredita i oko šest milijardi dinara na ime pozajmica u deviznom znaku.

„Prosečno ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite zavisi kako od visine kamatnih stopa, tako i od iznosa kredita, koji predstavljaju ponder u obračunu. Treba imati u vidu da ugovorena kamatna stopa, pored iznosa kredita, zavisi i od ponuđenog sredstva obezbeđenja i procene rizika klijenta, što nekad može značajno uticati na visinu kamatne stope„, ističu iz NBS odgovarajući na naše pitanje.

Takođe skreću pažnju na to koliki je udeo dinarskih u ukupnoj sumi investicionih kredita za privredu.

„Udeo dinarskih investicionih kredita u novoodobrenim dinarskim kreditima privredi po mesecima se u toku 2024. godine kretao između pet odsto i 39 odsto, dok se kamatna stopa kretala u rasponu od 7,2 odsto do 9,6 odsto, što govori o volatilnosti kamatnih stopa i iznosa ove vrste kredita“, objašnjavaju iz naše centralne banke.

Izvor: NBS, avgust 2024.

To je važno zato što se može desiti da se pojedinačni kredit većeg iznosa odobri po kamatnoj stopi znatno nižoj od prosečne – „kao što je bio slučaj u junu“, skreću pažnju iz NBS.

„Taj kredit može imati opredeljujući uticaj na ukupnu prosečno ponderisanu kamatnu stopu. Rast kamatne stope na dinarske investicione kredite od dva procentna poena u julu u odnosu na jun posledica je prvenstveno nižeg nivoa kamatne stope u junu, koja se zatim u julu vratila na nivoe slične onima koje su kamatne stope na ovu vrstu kredita beležile u martu i aprilu ove godine„, objašnjavaju iz NBS.

Podsećaju i da dinarske investicione kredite preduzeća koriste uglavnom za kupovinu trajnih obrtnih sredstava, dok se investicioni krediti indeksirani u stranoj valuti koriste za kupovinu opreme.

„S obzirom na to da je ciklus snižavanja kamatnih stopa u toku, očekujemo da u narednom periodu dođe do postepenog smanjenja kamatnih stopa i na ovu vrstu kredita“, stoji u odgovoru NBS.

Kada je reč o „raspodeli“ dinarskih investicionih kredita prema veličini preduzeća, do kraja jula su banke mikro preduzećima odobrila ukupno 5,4 milijarde dinara u tu svrhu, još 16 milijardi bilo je „na računu“ malih preduzeća, oko 15,7 milijardi kod srednjih preduzeća, dok je suma dinarskih investicionih kredita velikim preduzećima iznosila 18,2 milijarde dinara.

Posmatrano u deviznom znaku, mikro preduzeća su se za investicije do kraja jula ukupno zadužila za 71 milijardu dinara, mala za 150,4 milijarde dinara, srednja za 196,8 milijardi, a velika za 204,2 milijarde dinara.

(Biznis.rs)

Back to top button