Kompanija Vorena Bafeta prodala 982 miliona dolara vredne akcije Bank of America – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanija Vorena Bafeta prodala 982 miliona dolara vredne akcije Bank of America

Kompanija Berkshire Hataway milijardera Vorena Bafeta prodala je još neke akcije Bank of America u proteklih nekoliko dana, sa zaradom od 981,9 miliona dolara, dok konglomerat nastavlja da smanjuje svoj udeo u drugom najvećem zajmodavcu u SAD.

Berkshire je sada izgubio oko 5,4 milijarde dolara vrednih akcija Bank of America u nizu prodaje od sredine jula.

Konglomerat je prodao oko 24,7 miliona akcija zajmodavca između 23. avgusta i 27. avgusta, prema regulatornom podnesku od utorka.

Ulaganje 93-godišnjaka u zajmodavca došlo je u trenutku kada su neki investitori bili zabrinuti zbog potreba banke za kapitalom.

Akcije Bank of America oslabile su 0,5 odsto u pretprodajnom trgovanju u sredu.

One su pali za 4,8 odsto tokom prošlog meseca, u poređenju sa padom od 1,7 odsto u indeksu KBV banke.

Bafet, jedan od najcenjenijih svetskih investitora, počeo je da ulaže u Bank of America 2011. godine, kada je Berkšir kupio povlašćene akcije u vrednosti od pet milijardi dolara.

Prodaja udela predstavlja preokret u odnosu na prošlu godinu kada je Bafet pohvalio Bank of America i njenog izvršnog direktora Brajana Mojnihana.

“Izuzetno mi se sviđa Brajan Mojnihan”, rekao je Bafet za CNBC.

“Ne želim da prodam”, rekao je Bafet u aprilu 2023.

Nakon poslednje prodaje udela, Berkšir i dalje ostaje najveći akcionar banke, koji poseduje 903,8 miliona akcija, vrednih 35,85 milijardi dolara na osnovu zaključne cene od utorka.

Kompanija Berkshire Hataway prodala je početkom avgusta ove godine skoro polovinu svog velikog udela u Appleu, što je iznenađujući potez tog investitora.

Konglomerat sa sedištem u Omahi otkrio je u svojoj prijavi profita u poslednjem kvartalu da je njegov udeo u proizvođaču iPhonea bio procenjen na 84,2 milijarde dolara na kraju drugog tromesečja, što sugeriše da je Oracle of Omaha prepustio nešto više od 49 odsto udela u tehnološkoj kompaniji, prenosi Mina.

Prodaja akcija Applea desila se u širem kontekstu prodaje koju je Bafet sproveo u drugom kvartalu, kada je Berkshire prodao akcije u vrednosti većoj od 75 milijardi dolara, povećavši gotovinske rezerve konglomerata na rekordnih 277 milijardi dolara.

Tags
Back to top button