Cena hrane u Srbiji bile lani na 96 odsto proseka EU, a plate na 53,6 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Cena hrane u Srbiji bile lani na 96 odsto proseka EU, a plate na 53,6 odsto

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji u 2023. godini bile su na 96 odsto proseka Evropske unije (EU), što prema podacima Eurostata pokazuje približavanje EU.

U 2020. godini, pred početak talasa inflacije koji je zahvatio i Srbiju i Evropu, cene hrane u Srbiji bile su 20 odsto ispod cena proseka EU, agencija Beta prenosi pisanje Danasa.

Ukupna potrošnja domaćinstava Srbije je u 2023. godini bila na 67,7 odsto proseka EU, što je rast od oko 10 odsto u odnosu na 2020. godinu. U Evropi, hrana je bila najskuplja u Švajcarskoj – oko 58 odsto više od proseka EU, a na približnom nivou su i Norveška, Island i Luksemburg.

 

 

Kako je istaknuto, zemlje Centralne i Istočne Evrope imale su jeftiniju hranu nego Srbija, poput Poljaka koji su hranu i piće plaćali 22,5 odsto manje od proseka EU, Bugari 11,7 odsto manje od proseka, a najjeftiniju hranu prošle godine u EU imali su Rumuni sa cenama na nivou od 73,5 odsto proseka EU.

U Crnoj Gori cena hrane bila je 87 odsto proseka EU, u Severnoj Makedoniji bile su oko 68 odsto proseka, a najjeftinija hrana bila je u Turskoj, 36 odsto ispod proseka EU, dok je hrana u Holandiji bila nešto skuplja nego u Srbiji.

Odeća u Srbiji je u 2023. godini bila dva odsto skuplja od proseka EU, ali je prema toj statistici bila skuplja nego u svim zemljama u okruženju osim Albanije.

U Evropskoj uniji, najjeftinija odeća je bila u Španiji – oko 19 odsto ispod proseka, dok je Turska bila najjeftinija sa oko 70 odsto jefitnijom odećom od proseka EU.

Cene obuće u Srbiji bile su na nivou od 97,6 odsto proseka EU, jeftinija obuća bila je u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji i Nemačkoj, a skuplja u Rumuniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Tags
Back to top button