NLB nije uspela da kupi Addiko, prag od 75 odsto previsok – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB nije uspela da kupi Addiko, prag od 75 odsto previsok

Nakon ponude, NLB je mogla da dođe samo do udela od oko 36 odsto. Brodnjak naveo da su druga preuzimanja moguća u budućnosti

Slovenačka bankarska grupacija NLB ipak nije uspela da kupi austrijski Addiko bank, saopšteno je u utorak. Prema detaljima iz zvaničnog saopštenja koje je slovenački zajmodavac objavio u utorak uveče, NLB je mogla da dođe do upola manjeg udela od onog na koji je ciljala.

Jedan od uslova na kom je rukovodstvo NLB-a insistiralo bio je da banka kupi 75 odsto ili veći udeo u austrijskoj grupi, a nakon ponude je mogla da ima udeo od 36,39 odsto, piše u saopštenju.

“NLB je dala transparentnu ponudu svim akcionarima Addika i pokušala da im svima omogući da prodaju akcije po istim uslovima i odgovarajućoj ceni. Razumemo da nisu svi akcionari ponudu ocenili kao odgovarajuću i nisu je prihvatili iako ostajemo uvereni u to da se moguće prednosti i strateška korist od spajanja dve grupe nisu promenili. Bilo kako bilo, želimo da se zahvalimo akcionarima koji su bili spremni da prihvate ponudu, a naročito upravnom i nadzornom odboru Addiko Banka”, rekao je generalni direktor NLB-a Blaž Brodnjak.

“NLB ostaje posvećena daljem razvoju poslovanja i sprovođenju svoje poslovne strategije, što uključuje i moguće druge prilike za akvizicije”, dodao je.

Akcije Addiko Banka pale su za 2,5 odsto u toku dana na berzi u Beču, i jedna deonica je koštala 19,5 evra, dok je NLB bila spremna da po akciji plati 22 evra. Akcije slovenačke banke porasle su 1,2 odsto na 125 evra.

Pored NLB, za kupovinu akcija Addika konkurisala su i dva srpska biznismena – Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprus i Davor Macura, koji je na čelu Alta Pay Groupa. Agri Europe je želeo da preuzme 17 odsto, a Alta Pay 29,59 odsto austrijske banke. Ove godine je i srpski Diplomat Pay postao akcionar austrijskog zajmodavca.

Početkom jula, međutim, Alta Pay je naknadno povukao svoj zahtev za regulatornu dozvolu za sticanje (kvalifikovanog) udela od 10 odsto u kapitalu Addika. U sredu, dva dana pre isteka ponude NLB, stigla je informacija iz Evropske centralne banke (ECB) koja je privremeno oduzela pravo glasa Alta Payu i Diplomat Payu u Addiku.

Analitičari sa kojima je Bloomberg Adria ranije razgovarala su upravo zbog previše igrača sa relativno velikim udelima davali male šanse za uspeh NLB-u. Činjenica da Addiko ima jako prisustvo u Hrvatskoj jeste bila posebno privlačna za NLB koja dugo pokušava da se i na tom tržištu etablira kao veliki igrač u bankarskom sektoru.

Izvor: Bloomberg Adria

 

Tags
Back to top button