Crna Gora obnavlja potragu za naftom i gasom u podmorju – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Crna Gora obnavlja potragu za naftom i gasom u podmorju

Crna Gora priprema novi javni poziv za istraživanje nafte i gasa u podmorju.
U fazi smo pripreme javnog poziva za 3D istraživanje podmorja Crne Gore. Glavni cilj ovog poziva je povećati nivo  znanja o potencijalu ugljovodnika u podmorju Crne Gore, s posebnim naglaskom na identifikaciju plina Podaci da u jadranskom podmorju postoji 1,3 hiljade bušotina jasno govore da treba nastaviti s istraživanjem našeg dijela mora“, kazao je ministar rudarstva, nafte i gasa Crne Gore Admir Šahmanović.

On je u razgovoru za Bankar.me naveo da bi, u slučaju da se otkriju nafta i plin, jedan od glavnih projekata bio Jadransko-jonski plinovod (IAP), jer je potrebno revidirati i razmotriti postojeće koncepcije rješenje i spajanje na južni plinski koridor koji bi povezivao istok i zapad Evrope preko TAP-a (Trans-anatolian Gas Pipeline) i IAP-a.

Spajanje na Jadransko-jonski plinovod omogućilo bi Crnoj Gori diverzifikaciju izvora energije i omogućilo valorizaciju potencijalnih izvora gasa u našem moru, kazao je Šahmanović.

Kao strateški važan razvojni projekt koji će biti u fokusu rada ministarstva, istaknuo je stvaranje uslova za izgradnju LNG terminala u Baru, jer bi im LNG terminal omogućio pristup globalnoj tekućini tržište prirodnog gasa, čime se osigurava veća fleksibilnost u opskrbi energijom.

Podsjećamo, Crna Gora je 2016. godine sklopila ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4 s konzorcijem firmiEni i Novatek; 4118-5; 4118-9; 4118-10, ukupne površine 1.228 kvadratnih  kilometara, koji je prestao važiti 13. juna 2022. godine.

Ovaj konzorcijum je 2022. godine u državni budžet uplatio 12 miliona evra kao jemstvo za neizvršeni dio posla definisan ugovorom o istraživanju nafte u crnogorskom podmorju, zbog odustajanja od daljnjeg istraživanja.

U 2017. godini potpisan je ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u moru Crne Gore s firmom Energean, za blokove 4219-26 i 4218-30, ukupne površine 338 kvadratnih kilometara. Ugovor je istekao 15. jula 2022. godine.

Back to top button