Dr Propast se konačno oglasio, nema dobrih vesti: “Spremaju se …” – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Dr Propast se konačno oglasio, nema dobrih vesti: “Spremaju se …”

Nurijel Rubini, poznat i kao Doktor Propast, decenijama je plašio ulagače mračnim predviđanjima oko globalne ekonomije i tržišta.

Sada će ulagači saznati hoće li na osnovu njegovih predviđanja uspeti da zarade novac, piše Financial Times.

Rubini, koji je dobio nadimak Dr. Doom ili Doktor Propast nakon što je predvideo globalnu finansijsku krizu 2008, u starsti od 66 godina planira da uđe u svet berzanskih indeksnih fondova (ETF).

Rubini će od jeseni upravljati vlastitim ETF-om, imena Atlas America Fund. Kako piše Bloomberg, fond će imati aktivnu strategiju ulaganja i ciljaće na upravljanje različitim vrstama imovine, uključujući državne, korporativne i opštinske obveznice, nekretnine, deonice i zlato, prenosi Jutarnji list.

Rubini će biti jedan od trojice upravnika portfelja, a fond će biti fokusiran na “ostvarivanje stabilnih prinosa uz nisku volatilnost”.

“Ova strategija namenjena je zaštiti ulagača od negativnih rizika, posebno u periodima finansijske nestabilnosti”, poručuju iz Atlasa America.

“Decenijama savetujem upravljače imovinom kroz ekonomska savetovanja. Nakon što sam pre dve godine ispričao o deset glavnih pretnji čovječanstvu, shvatio sam da se pojavljuju različiti rizici, novi i drugačiji, a zbog kojih moramo biti zabrinuti. Fond će se baviti upravo takvim rizicima”, opisao je Rubini ideju iza Atlasa. Doktor Propast nedavno je najavio i kako se svetu sprema Treći svetski rat.

Novi Maršalov plan

Glavna misija fonda je da investitori ne gube novac čak ni u vanrednim globalnim okolnostima. Rubini i njegove kolega žele da takav, nerizičan način ulaganja postane i američka državna politička inicijativa, nešto slično Maršalovom planu, osmišljenom da “pojača američku ekonomsku stabilnost i osigura budući prosperitet”.

“Želimo da ulažemo u obnovu američke infrastrukture. Želimo da osiguramo sigurnost hrane, proizvodnju zelenih metala i retkih metala na kopnu”, rekao je Rubini.

Rubinijevo stajalište je da će klimatske promene učiniti mesta poput obala Floride i Teksasa gotovo nenastanjivim, pogotovo nakon što osiguravajuća društva jednom povuku polise i savezna vlada više neće moći da priušti popravke javne infrastrukture.

“Verujemo da će doći do masovne migracije u Severnoj Americi i da će ona imati značajan uticaj na cene nekretnina”, upozorava Rubini.

Fond će se fokusirati na ulaganja u Severnu Ameriku. Naime, Rubini veruje kako je SAD finansijski najstabilnije tržište. Odnosno, kako će svugde drugde u svetu biti puno gore.

“U sledećih nekoliko decenija u svetu će biti mnogo nemira. Puno smo sigurniji od Evrope i Azije. Imamo hiljade kilometara okeana koji nas dele od potencijalnih neprijatelja i sami smo dostatni u proizvodnji hrane i resursa”, zaključio je Doktor Propast.

Tags
Back to top button