NIS isplaćuje dividendu 28. avgusta, daleko skromniju nego prošle godine – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NIS isplaćuje dividendu 28. avgusta, daleko skromniju nego prošle godine

Naftna industrija Srbije obavestila je akcionare da će 28. avgusta isplatu dividende za 2023. godinu u bruto iznosu od 64,26 dinara po akciji. To znači da će akcionarima na račune „leći“ 54,62 dinara neto po akciji.
Erste

Dan dividende to jest dan na koji se utvrđuje spisak akcionara koji imaju pravo na dividendu za 2023. godinu je 17.06.2024. godine, a dan obračuna za isplatu dividende je 27. avgust.

Isplata dividende, kako su najavili iz NIS, izvršiće se 28. avgusta na sledeći način:

  • akcionaru JAD Gazprom Neft isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad,
  • akcionaru Republici Srbiji isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad u budžet Republike
  • akcionaru JAD Gazprom isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad
  • svim ostalim akcionarima isplata pripadajuće dividende izvršiće se preko Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (CRHoV)

Podsetimo da Odluka Skupštine NIS, koja je održana 27. juna ove godine, znači da će građani koji nisu u međuvremenu prodali svoje akcije na ime dividende dobiti ukupno 273,1 dinar za svoj paket – što je značajno niže od prošlogodišnjih 608,98 dinara za ceo paket besplatnih akcija.

Kada je reč o državi Srbiji, ona je drugi po veličini akcionar NIS i poseduje više od 48 miliona akcija, odnosno 29,87 odsto kapitala. Na osnovu odluke Skupštine akcionara NIS može se izračunati da će država ove godine na ime dividende „zaraditi“ 2,66 milijardi dinara.

Back to top button