Protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma: “Patriotizam je borba za čist vazduh i vodu” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma: “Patriotizam je borba za čist vazduh i vodu”

Protest protiv eksploatacije litijuma u Srbiji i najavljenog projekta “Jadar” koji planira da pokrene kompanija Rio Tinto održan je u večeras na Terazijama u Beogradu. Skup su organizovala ekološka udruženja, posle niza protesta održanih u više od 50 gradova Srbije. Protest u Beogradu održan je na dan isteka roka od 40 dana koji su ekološka udruženja postavila Vladi Srbije za usvajanje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

UKRATKO…

Šta je pokrenulo nove proteste?

  • Seriju protesta pokrenula je nedavna odluka Vlade Srbije da odobri nastavak projekta „Jadar” britansko-australijske kompanije Rio Tinto o izgradnji rudnika litijuma stopiranog početkom 2022. godine.
  • Ustavni sud je jula 2024. presudio da su vlasti u Srbiji time prekoračile ovlašćenja, a sredinom meseca vlada je donela novu uredbu u nameri da vrati pravni poredak „u stanje pre donošenja uredbe koja je proglašena neustavnom”.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta poručio da neće biti kopanja litijuma, dok država ne dobije sve garancije. Nekoliko dana kasnije predstavljen je tim stručnjaka koji će se baviti pitanjem štetnosti po zdravlje ljudi ako bude otvoren rudnik litijuma.

Šta su zahtevi organizatora?

Skup u Beogradu je poslednji u nizu demonstracija organizovanih u više gradova i opština Srbije, između ostaliih, u Šapcu, Valjevu, Novom Sadu, Nišu i Smederevu. Danas ističe rok koji su organizatori protesta dali Vladi Srbije da usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma u Srbiji.

Vukadinović: Ne treba trošiti narodnu energiju na besmislene šetnje

NIN / Sara Nikolić

NIN / Sara Nikolić

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je večeras da organizatori protesta protiv iskopavanja litijuma i bora u Beogradu ne treba da ponavljaju greške prethodnih skupova i da se odluče za “preduge i besmislene šetnje koje su na kraju istrošile energiju naroda”.

“Upozoravam organizatore da ne ponavljaju grešku prethodnih organizatora i skupova – mislim na preduge, besmislene šetnje koje su na kraju istrošile energiju naroda… U redu je šetnja, verovatno i zbog toga što se ne može sagledati broj dok ih sve (okupljene) ne vidimo u koloni”, rekao je Vukadinović za televiziju N1, komentarišući šetnju do Gazele. Vukadinović je ocenio da je skup bio vrlo uspešan, uprkos naporima vlasti da ga prikaže kao “zločinačko okupljanje”.

Izvor: Nin

Back to top button