Za 24 sata “izvetrilo” čak 270 milijardi dolara kod bitkoina – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Za 24 sata “izvetrilo” čak 270 milijardi dolara kod bitkoina

Tržite kriptovaluta “olakšano” je za 270 milijardi dolara u samo 24 sata.

Novi podsetnik da je bitkoin rizična imovina doneo je njegov najveći jednodnevni pad – od zatvaranja u nedelju u ponedeljak ujutro pao je za 13 posto, u jednom trenutku ispod 50.000 dolara, što mu je najveći gubitak vrednosti u jednom danu od novembra 2022.

Poslednji put je na ovom nivou  bio u februaru 2024, dok mu je najveća cena ikad bila 64.800 dolara u aprilu 2021. Još je gore prošao itirijum – u jednom trenutku izgubio je čak četvrtinu vrednosti.

Virtualne valute su reagovale na rasprodaju druge rizične imovine na berzama, nakon najave moguće recesije u SAD-u posle objave podataka o razočaravajućim poslovnim rezultatima kompanija, rastu nezaposlenosti i padu proizvodnje.

Uz to, FED nije obećao smanjenje kamatne stope u septembru, a ne pomažu ni rastuće napetosti na Bliskom istoku. Zanimljivo je da se stropoštavanje bitkoina dogodilo nakon zakonodavnog predloga Sintije Lumis, senatorke iz Vajominga, da SAD u budućnosti, osim standardne nacionalne riznice, drži i stratešku zalihu kriptovaluta, najpre bitkoina.

Tags
Back to top button