Slovenija izdala digitalnu obveznicu – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODISLIDERSVE VESTI

Slovenija izdala digitalnu obveznicu

Slovenija je u četvrtak izdala prvu obveznicu temeljenu na tehnologiji distribuirane knjige (DLT).

Reč je o prvom izdanju takve vrste u nekoj članici EU i jednom od retkih sličnih izdanja u svijetu dosad, saopštilo je Ministarstvo finansija. Slovenija je izdala ove digitalne obveznice u vrednosti od 30 miliona eura, koje dospevaju za četiri meseca.

Obveznica ima kupon od 3,65 odsto, pa je rok dospeća 25. novembra.

Prema podacima Ministarstva finansija, Slovenija radi na uvođenju novih tehnologija u upravljanje državnim dugom i generalno na finansijskom tržištu. Ovakva izdanja i eksperimenti s tokenizovanim novcem centralne banke predstavljaju važan korak prema većoj transparentnosti i efikasnosti finansijskih tržišta kroz širu upotrebu ove vrste tehnologije, navelo je ministarstvo.

Iako je rasprostranjenost ove vrste tehnologije na finansijskim tržištima trenutno mala u odnosu na vrednost izdanja odnosno trgovanja, državna blagajna očekuje da će važnost tehnologije distribuirane knjige značajno porasti u nadolazećim godinama.

“Izdavanje digitalne obveznice pokazuje spremnost Slovenije na području najsavremenije finansijske tehnologije i svrstava je u grupu najnaprednijih i najinovativnijih zemalja na globalnom finansijskom području”, uvereni su u Ministarstvu finansija.

Obveznicu je izdala Slovenija u sklopu probnog programa Evropske centralne banke (ECB) za namiru transakcija hartija od vrednosti novcem centralne banke. Za monetarni dio namire emisije korišteno je DLT rešenje francuske centralne banke.

Tags
Back to top button