Crna Gora: Prosečna zarada uskoro 1000 evra, minimalna prosečno 700 evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Crna Gora: Prosečna zarada uskoro 1000 evra, minimalna prosečno 700 evra

Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviili su dugoočekivani program “Evropa sad 2” i Fiskalnu strategiju. Plate će biti uvećane od 1. oktobra.

Prosečna zarada u Crnoj Gori biće 1000 eura. Minimalac za srednjoškolce biće 600, a za visokoškolce 800 eura. Penzije, osim minimalne, od januara će biti povećane za sedam do osam odsto. Stopa PDV-a ostaje 21 odsto, a objedinjena za ugostiteljstvo biće 15 odsto.

Na konferenciji za medije, osim predstavnika Vlade bili su i poredstavnici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, koji su poručili da podržavaju Vladu i Fiskalnu strategiju.

Premijer Milojko Spajić je kazao na konferenciji za medije u Vili Gorica da će prosečna plata u Crnoj Gori uskoro biti 1000 evra, a prosečna minimalna 700 evra.

Svi penzioneri će imati povećanje penzija od januara 2025. u proseku od sedam ili osam odsto, najavio je Spajić, istakavši da se to ne odnosi na minimalne penzije.

“Povećanje minimalne zarade za srednjoškolce će biti sa 450 na 600, a za visokoškolce na 800 evra”, poručio je crnogorski premijer.

Smanjenje poreskog opterećenja na zarade kao glavnog fiskalnog troška za poslodavca se ostvaruje kroz niže doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje.

“Doprinosi za PIO na teret zaposlenog sa 15 na 10 odsto. Doprinosi za PIO na teret poslodavca sa 5,5 na nula odsto”, naveo je premijer.

Poslodavci, koji trenutno isplaćuju zarade zaposlenima iznad nove minimaine zarade, ostvaruju isključivo uštedu i pored povećanja neto zarade. Smanjenjem stope doprinosa omogućava se poslodavcima, koji imaju dodatne troškove usled povećanja minimalne zarade, da dio dodatnog troška kompenzuju kroz uštedu ostvarenu na drugim zaradama.

On je kazao da nijedan euro zaduženja neće ići za ovaj program.

“Prihodi će pokrivati sve tekuće rashode, a zaduženje će se koristiti za kapitalne projekte”, naveo je on.

Tags
Back to top button