U Beogradu održan sastanak privrednih komora Srbije i Republike Srpske: Produbljivanje saradnje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Beogradu održan sastanak privrednih komora Srbije i Republike Srpske: Produbljivanje saradnje

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan sastanak na najvišem nivou predstavnika PKS i Privredne komore Republike Srpske (PKRS), u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, na kojem je bilo reči o dosadašnjoj, ali i koracima u budućoj saradnji dve pripvredne komore.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je da je današnji susret više od kolegijalnog, opisujući ga bratskim i dodao da je želja PKS da se postojeća saradnja u narednom periodu podigne na viši nivo.

“PKS je možda malo veća institucija koja ide u susret temama koje su u sledećih deset godina izuzetno važne za razvoj privrede”, rekao je Vesović.

Dodao je da se razgovaralo o bitnim pitanjima za održavanje konkurentnosti privrede u Republici Srpskoj i u Srbiji.

“To su, pre svega, rad na zemljanoj transformaciji, na digitalnoj transformaciji, podrška u globalnom obrazovanju. Privrednicima i u Republici Srpskoj i u Srbiji su potrebne komore da kroz zajedničke aktivnosti otvore veći niz mogućnosti”, naglasio je Vesović.

Naveo je da su u Srbiju, kao centru Zepadnog Balkana i regiona, ddobrodošli privrednici iz Republike Srpske, te da će se pokušati sa se sa njima napravi sinergijski efekat.

“Mnoge sirovine koje poseduje Srbija su potrebne Srpskoj i obratno. Ovde je reč pre svega o poljošprivrednoj i prerađivačkoj industriji, energetici, drvnoj industriji i industriji nameštaja”, kaže Vesović.

Dodao je da je želja da se podignu kompanije u Srbiji i Republici Srpskoj, da im se pomogne da budu konkurentne, da mogu da rade sa multunacionalnim kompanijama, ali i da sve više investiraju u region.

Vesović je rekao da je Svesrpski sabor prilika da se pošalje poruka da institucije Srbije i Republike Srpske sjajno sarađuju, kao i da je njihov cilj dubinska razmena znanja i iskustava u oblastima koje su potrebne i na jednoj i na drugoj strani granice.

Predsednik PKRS Pero Ćorić rekao je da su u prethodnom periodu strateške grane saradnje dve privredne komore bile poljoprivreda i energetika.

“Privredne komore kao institucije treba da budu i jesu na usluzi privredi. Upravo zato se konkurentnost podiže kroz digitalizaciju, ulaganje u nove tehnologije, ali i podizanje kompetencija zaposlenih u privredi”, naglasio je Ćorić.

Podsetio je PKRS u proteklom periodu formirala Centar za digitalnu transformaciju, uz podršku konsultanata i trenera iz PKS.

Tanjug.rs

Tags
Back to top button