Značajan rast cene ethera – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Značajan rast cene ethera

Cena ethera značajno je porasla u ponedeljak zbog povećane aktivnosti velikih ulagača, rasta institucionalnog interesovanja za bitcoin i generalnog poboljšanja na širem kripto tržištu.

Rast cene ethera od pet procenata pogurao je cenu ove kriptovalute na više od 3.600 dolara, što može da ukaže na pojačano interesovanje za ether. U protekloj godini cena ethera je porasla za impresivnih 96,2 odsto, prenosi Seebiz.

Trenutni rast ethera u odnosu na američki dolar podudara se sa snažnim dobitcima u odnosu na bitcoin. Par ETH/BTC je 8. aprila dobio oko 1,5 odsto na vrednosti. Takođe, u poslednja 24 časa, Ethereum Dominance Index je porastao za gotovo dva odsto, ukazujući na to da se ethereum bolje kotira u odnosu na ostale kriptovalute, prenosi Biznis.rs.

Nedavni rast cene ethera praćen je periodom akumulacije među najbogatijim investitorima, poznatim kao „kitovi“. Prema podacima Glassnode, investitori koji poseduju između 1.000 i 10.000 ETH svakodnevno su povećavali svoje rezerve ethera od 17. marta.

Interesovanje trgovaca za ether je poraslo 5. novembra 2023. godine, kada je američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu (SEC) odobrila zahtev investicionoj kompaniji Grayscale Investments za konverziju njihovog ethereum fonda u ETF (fond kojim se trguje na berzi).

BlackRock, najveći svetski upravljač imovinom, podneo je zahtev za spot ether fond 9. novembra, što je podiglo cenu ethera na šestomesečni maksimum u tom trenutku. Ovog meseca zahteve SEC-u podnelo je sedam kompanija. Prema podacima CoinSharesa, institucionalni investitori investirali su rekordnih 13,8 milijardi dolara u kripto proizvode od početka tekuće godine.

Tags
Back to top button