Lučić: Ko ne implementira veštačku inteligenciju ne može biti konkurentan – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Lučić: Ko ne implementira veštačku inteligenciju ne može biti konkurentan

Digitalne transformacije nema bez tehnologije, poručeno je sa panela “Big Bets for digital industries: challenges of the future” koji je održan u okviru 31. Kopaonik biznis foruma.

Učesnici panela su jedinstveni u stavu da se mora pratiti razvoj tehnologije.

„Onaj ko ne bude implementirao veeštačku inteligenciju ne može biti konkurentan na tržištu. Mi paralelno sa razvojemo 5G imamo nezavisne projekte koji se tiču razvoja veštačke inteligencije“, rekao je Vladimir Lučić, direktor Telekoma Srbija.

Prvi čovek Telekom Srbija kaže da će na kraju ove godine pokrivati tržište od preko pola milijarde evra. Kaže da je  nedostatak kvalitetnog kadra jedan od najvećih problema kompanije na čijem je čelu.

„Imamo problem radne snage, prosjek starosti zaposlenih u Telekomu je 50 godina. Ljudi treba kontinuirano da uče je ono što je bilo juče ne znači da mora da bude sjutra. Trenutno sam najviše posvećen direktorima i šefovima u kompaniji jer nam treba svest kontinuiranog shvatanja šta je budućnost“, smatra  Lučić.

Srbija je, kaže ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović, na vreme  počela da radi na razvoju digitalizacije.

„To je odavno bio naš prioritet, još u periodu kada mnogi nijesu znali šta to znači. Razvoj veštačke inteligencije i ulaganje u bio tehnologiju i bio informatiku je prioritet Vlade Srbije u narednom periodu“, poručio je Jovanović.

Da digitalizacija donosi brojne benefite ali i izazove, smatra

Rosanda Škorić Milatović, generalna menadžerka u “SAS Adriatic”.

“Imaćemo bolje povezan svet, bolju komunikaciju između kompanija ali i građana međusobno. Sve to doprineće većoj produktivnosti. Ono što je najbitnije jeste da tehnologije moraju brzo da se implementiraju”, kazala je Milatović.

Sa skupa je poručeno da su veštačka inteligencija i bio tehnologija budućnost te da je neophodno zajedno raditi na razvoju digitalizacije.

Back to top button