Tri miliona evra bespovratnih sredstava za zelenu energiju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Tri miliona evra bespovratnih sredstava za zelenu energiju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je juče u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta o saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Ministarka Đedović Handanović je potpisala sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji”, koji ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD i gradovima i opštinama širom Srbije, potvrdili su juče iz ovog ministarstva.

„Kroz projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva, planiramo uvođenje obnovljivih izvora energije OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora. Realizacijom projekata koje planiramo sa EBRD udvostručili bismo proizvodnju toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida”, navela je ministarka Đedović Handanović.

„Zajedno sa EBRD uspešno smo prošle godine sproveli prve aukcije za OIE kojima smo obezbedili oko 700 megavata novih zelenih elektrana na vetar i sunce, i investicije veće od milijardu evra. Pismom o namerama između ministarstva i EBRD koji smo danas potpisali obezbedili smo podršku ove međunarodne finansijske institucije i u drugom krugu aukcija, koje ćemo sprovesti u drugoj polovini ove godine. Ove aukcije, koje su deo trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, investitori će se nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata. Novim investicijama u OIE obezbedićemo dodatne kapacitete za proizvodnju električne energije, kroz investicije privatnog sektora, doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova, ali i većoj energetskoj sigurnosti”, rekla je ministarka Đedović Handanović juče nakon potpisivanja u okviru Investicionog samita zapadnog Balkana u sedištu EBRD, u Londonu.

(Politika)

Tags
Back to top button