Više od polovine britanskih izvoznika ugroženo zbog napada Huta – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Više od polovine britanskih izvoznika ugroženo zbog napada Huta

Više od polovine britanskih izvoznika reklo je da je ugroženo zbog napada jemenskih pobunjenika Huti na Crvenom moru, jer zbog tih napada dolazi do kašnjenja u prevozu robe i dodatnih troškova, pokazalo je danas istraživanje britanske trgovinske komore. Komora, koja je sprovela istraživanje među 1.000 kompanija, saopštila je da su troškovi povećani i do 300 odsto, dok su logistička kašnjenja do četiri nedjelje.

Anketirane kompanije su pomenule i indirektne negativne posljedice na njihove budžete.

Pobunjeni Huti, koji kontrolišu velika područja Jemena, sprovode napade na brodove u tom moru od novembra 2023. Oni tvrde da djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, gdje Izrael ratuje protiv Hamasa. SAD i Velika Britanija su u subotu izvele zajedničke napade na 18 ciljeva pobunjenika Huti, na osam odvojenih lokacija u Jemenu, kao odgovor na napade tih pobunjenika koje podržava Iran.

U istraživanju se takođe pominje da se dodatni troškovi još nijesu odrazili na ukupnu stopu inflacije u Velikoj Britaniji, ali se naglašava da će “što duže traje takva situacija, troškovi sve više rasti”.

 

Back to top button