U Nemačkoj nema ko da nasledi biznis – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Nemačkoj nema ko da nasledi biznis

Vlasnici malih i srednjih preduzeća u Nemačkoj sve češće nemaju kome da prepuste upravljanje firmom – u ovom trenutku skoro trećina svih vlasnika imaju najmanje 60 godina i tragaju za naslednikom.

Udeo preduzetnika kojima je potreban neko da preuzme vođenje posla u proteklih šest godina je skočio sa 35 na 41 odsto, navodi nemačka državna razvojna banka KfW u novoj studiji. Pritom, očekuje se da će se problem samo zaoštravati.

“Rupa u sektoru malih i srednjih preduzeća raste”, izjavila je Frici Keler-Gajb, glavni ekonomista KfW.
“Demografske promene su takve da broj starijih vlasnika preduzeća koji razmišljaju o potencijalnom nasledniku raste”, rekla je Keler-Gajbova.

Naime, stopa nataliteta je u padu, dok najmnogoljudnija generacija bejbi-bumera polako polazi u penziju. Pored toga, uopšte popušta interes mladih da pokrenu ili preuzmu neki posao.

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih firmi planira da se povuče – to je šest odsto među 3,81 miliona njemačkih firmi sa do 500 miliona eura prometa godišnje.

U prvoj polovini prošle godine, bezmalo tri čevrtine anketiranih vlasnika je reklo da teško pronalaze naslednika.

Manji dio ispitanika, oko 30 odsto, glavnu prepreku predaji posla vidi u ceni birokratskih zahteva, a slede zakonski lavirint, za 28 odsto i finansijska pitanja, za 16 odsto. Anketa je dozvoljavala všestruke izbore.

Mnogi vlasnici se stoga opredeljuju za gašenje posla: Do kraja ove godine to namerava da učini čak 97.000 preduzetnika, odnosno tri odsto njih. Među njima, 63 odsto ima porodicu iz koje niko ne želi da nastavi poslovanje.

Pritom, većina anketiranih, 57 odsto, kaže da želi da firma ostane u porodici, a 43 odsto je voljno da je prepusti nekom drugom preduzetniku, 28 odsto je spremno da firmu prepusti nekom od zaposlenih, a 21 odsto suvlasniku.

Ispitanii su i na to pitanje mogli da odgovore sa više opcija.

Tags
Back to top button