NLB Grupa će do 2030. izdvojiti 1,9 milijardi evra za finansiranje zelene tranzicije – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSLIDERSVE VESTI

NLB Grupa će do 2030. izdvojiti 1,9 milijardi evra za finansiranje zelene tranzicije

NLB Grupa će do 2030. godine u jugoistočnoj Evropi izdvojiti 1,9 milijardi evra za finansiranje zelene tranzicije za stanovništvo i kompanije, istakla je NLB prilikom objavljivanja prvog izveštaja o najavama u vezi sa ispunjavanjem obaveze ostvarivanja neto nultih finansiranih emisija do 2050. godine. Aktivnosti NLB-a su usmerene na četiri sektora.

NLB Grupa je članica Net Zero bankarske alijanse Ujedinjenih nacija. Kao deo alijanse, u aprilu 2021. godine brojne banke iz svih regiona su se obavezale da do 2050. godine ostvare neto nulte finansirane emisije. Banke članice su se obavezale da će pojedinačno postaviti početne ciljeve smanjenja emisija u roku od 18 meseci od pristupanja alijansi, što će uključiti određene sektore sa visokim otiskom ugljenika, piše Seebiz.

NLB je objavila prvi izveštaj grupe o najavama vezanim za neto nultu emisiju. Izveštaj predstavlja sveobuhvatan pregled naših napora i napretka u tranziciji operativnih i pripisanih emisija gasova staklene bašte iz kreditnih i investicionih portfelja, u skladu sa opredeljenjem da postignemo neto nultu emisiju do 2050. godine ili ranije, objavila je najveća slovenačka banka putem svog sajta.

Strategija grupe neto nulte emisije fokusirana je na četiri ključna sektora, a to su proizvodnja električne energije, gvožđe i čelik, stambene nekretnine i komercijalne nekretnine.

U prvoj oblasti, svojim ulaganjima planiraju da do 2030. godine ostvare 29 odsto manji intenzitet proizvodnje kada je reč o emisiji gasova staklene bašte. U oblasti proizvodnje gvožđa i čelika, NLB Grupa već udobno premašuje cilj u pogledu emisije po toni čelika za 2030. godinu. Za stambene i poslovne nekretnine, ulaganjem u izgradnju energetski efikasnih i zelenih zgrada, ostvariće smanjenje karbonskog otiska u ovoj oblasti za 56 i 67 odsto.

NLB najavljuje da će revidirati i ažurirati svoje ciljeve najmanje svakih pet godina i izveštavati o napretku ka postizanju tih ciljeva godišnje u svom izveštaju o održivosti. Za postizanje ciljeva biće izdvojeno 1,9 milijardi evra za finansiranje zelene tranzicije stanovništva i kompanija do 2030. godine na području jugoistočne Evrope (pre svega bivše Jugoslavije), gde posluje NLB Grupa, saopštavaju iz banke.

Tags
Back to top button