Banke sve teže odobravaju kredite – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Banke sve teže odobravaju kredite

Banke su u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem standarda za odobravanje kredita i privredi i stanovništvu, pokazala je oktobarska anketa Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u ovom periodu.

Očekuje se nastavak zaoštavanja tih standarda kod devizno indeksiranih kredita tokom četvrtog tromesečja, dok se kod dinarskih kredita predviđa ublažavanje.

Kada je reč o kreditima stanovništvu, uslovi su pooštravani i kod dinarskih gotovinskih kredita, kredita za refinansiranje i devizno indeksiranih stambenih kredita.

Što se očekivanja tiče, banke predviđaju da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu kreditni standardi stanovništvu ostati skoro nepromenjeni, uz blago ublažavanje standarda za devizno indeksirane stambene kredite, najverovatnije kao rezultat odluke Narodne banke Srbije da se privremeno ograniče kamatne stope na ovu vrstu kredita.

Rezultati ankete pokazuju da je privreda u trećem tromesečju smanjila tražnju za kreditima i to za svim kategorijama kredita izuzev dinarskim kratkoročnim, za kojima je zbog potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava povećana tražnja.

Banke su u anketi NBS navele da je i tražnja stanovništva za kreditima smanjena u trećem tromesečju zbog manjeg interesovanja za skoro svim vrstama zajmova.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button