Nemačka je od sada „otvorenija“ za strane radnike – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nemačka je od sada „otvorenija“ za strane radnike

U Nemačkoj je 18. novembra stupila na snagu prva faza novog zakona o imigraciji radne snage, a te promene, koje su posledica ozbiljnog nedostatka stručnih radnika u Nemačkoj, donose pogodnosti i za građane Zapadnog Balkana.

Cilj novog zakona je da se u Nemačku godišnje dovede 75.000 dodatnih stručnih radnika, a u tu svrhu smanjene su prepreke kako za nemačke poslodavce, tako i za imigrante.

Zakon sadrži nekoliko delova koji će stupati na snagu postepeno, zaključno sa 2024. godinom, piše nemački stručni zanatski list handwerksblatt.de.

Pravilo koja će posebno pogodovati ljudima sa Zapadnog Balkana je ukidanje određenih ograničenja za takozvanu regulativu za Zapadni Balkan, što znači da će građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Severne Makedonije i Srbije imati lakši pristup nemačkom tržištu rada nego do sada.

Prema „Regulativi za Zapadni Balkan“, državljani tih zemalja i do sada su imali privilegovani pristup nemačkom tržištu rada, i to svaku vrstu zaposlenja i bez obzira na kvalifikacije, sa izuzetkom poslova koji obavezno zahtevaju nostrifikaciju.

Broj odobrenja sa 25.000 biće povećan na 50.000

Uslov za dodelu vize, kako se navodi u zakonu, bilo je odobrenje nemačke službe za zapošljavanje, a zakon je godišnje dopuštao do 25.000 takvih odobrenja godišnje.

Istovremeno, osobe koje poseduju stručnu ili akademsku kvalifikaciju mogu da zatraže njeno priznanje u Nemačkoj, piše na sajtu nemačke vlade.

Prema novom zakonu, broj odobrenja za državljane Zapadnog Balkana biće od juna 2024. povećan sa 25.000 na 50.000.

Prema pisanju lista, kada je stupila na snagu regulativa za Zapadni Balkan, u martu 2016. godine, u Nemačkoj je bilo oko 219.000 stalno zaposlenih iz država Zapadnog Balkana, od toga 31.000 u građevinskom sektoru.

U Nemačkoj pola miliona radnika sa Z. Balkana

Ti brojevi su, prema službi za zapošljavanje, do marta 2023. konstantno rasli i prema poslednjim podacima u Nemačkoj je radilo 462.000 građana Zapadnog Balkana, od kojih oko 87.000 u građevinarstvu.

Nova pravila donose i promene u pogledu takozvane plave karte, koja državljanima sa visokom školskom spremom iz zemalja izvan EU dopušta rad u Uniji.

Promene se odnose na smanjenje donje granice prihoda poslova koji su im ponuđeni, a koja je bila uslov za dobijanje karte. U Nemačkoj se posebno smanjuje donja granica kod deficitarnih profesija.

Takođe, biće proširena i lista deficitarnih zanimanja, i u nju će, na primer, biti uključene i profesije poput stručnjaka i predradnika u građevinarstvu ili pedagoških radnika. U zakonu se navode i veterinari, stomatolozi, farmaceuti i brojna druga zanimanja.

„Na taj način će više kandidata uz pomoć Plave karte moći da uđe u Nemačku“, saopštila je Služba za zapošljavanje.

Novi Zakon olakšava i promenu delatnosti

Stručni radnici čija je kvalifikacija priznata u Nemačkoj, do sada su mogli da rade isključivo u svojoj profesiji, što zakon menja. Služba za zapošljavanje navela je kao primer da će tako ubuduće izučeni pekar iz inostranstva moći da radi i u kuhinji nekog restorana.

Nove, vrlo duboke promene iz novog zakona koje se odnose na zapošljavanje i legalni boravak u Nemačkoj, stupiće na snagu 1. marta 2024. godine, a od 1. juna uvodi se i takozvana karta šansi za traženje posla.

U njoj će kandidati za boravak i posao iz trećih zemalja na osnovu nekoliko kriterijuma sakupljati poene i na osnovu toga dobijati radnu i boravišnu dozvolu.

Reč je pre svega o priznatim kvalifikacijama, ali i radnom iskustvu, znanju nemačkog ili engleskog jezika, uzrastu, eventualnim vezama sa Nemačkom pa i nekim porodičnim okolnostima, a kandidati koji sakupe najmanje šest poena imaće pravo na boravak do godinu, eventualno dve godine dana ida u tom roku nađu posao.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button