Da li “X” postaje banka? – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Da li “X” postaje banka?

Milijarder Ilon Mask planira da X (nekadašnji Tviter) postane finansijska insituticija koja bi korisnicima menjala neke od najvažnijih funkcija banaka, poput slanja novca i plaćanja računa, ali i investiranje u tržišta kapitala. Plan je da ove funkcije na platformi budu pokrenute do kraja 2024. godine, najavio je Mask zaposlenima.

„Kada kažem plaćanja, zapravo milsim na nečiji ceo finansijski život“, najavio je Mask, kako se čuje se na audio snimku koji je dobio The Verge.

„Ako uključuje novac – biće na našoj platformi. Novac ili hartije od vrednosti ili bilo šta. Dakle, ne radi se samo o tome da pošaljete 20 dolara mom prijatelju. Govorim o tome da vam neće biti potreban bankovni račun“, kaže Mask.

Kompanija trenutno radi na dobijanju licenci za obavljanje novčanih transakcija širom SAD, kako bi po zakonu mogla da nudi finansijske usluge.

Mask je rekao zaposlenima da se nada da će dozvole dobiti „u narednih nekoliko meseci“.

Milijarder je ranije govorio o svojim planovima da X pretvori u „finansijski centar“, a čak je i Tviter nadenuo novo ime po svojoj internet baci X.com, koja je kasnije postala deo Pej Pala (PayPal).

Mask je na sastanku sa zaposlenima rekao da je plan za razvoj ovakve platforme napravljen još 2000. godine.

„Iz nekog razloga PayPal, kada (ga je otkupio servis za elektronsku trgovinu) eBay, ne samo da nije implementirao ostatak liste, već je zapravo vratio (na staro) gomilu osnovnih karakteristika, što je suludo. Dakle, PayPal je zapravo manje kompletan proizvod od onoga koji smo osmislili u julu 2000. godine pre 23 godine“, rekao je Mask.

 

Tags
Back to top button