Spoljnotrgovinski deficit povećan za 61,2 odsto – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Spoljnotrgovinski deficit povećan za 61,2 odsto

Spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2022. godini iznosila je 66 milijardi evra i veći je za 17 odsto na međugodišnjem nivou, ali je spoljnotrgovinski deficit premašio 12 milijardi evra, što je povećanje od 61,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Izvoz je iznosio oko 27 milijardi evra, što je rast od 26,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine,

U Srbiju je uvezeno robe, u 2022. godini, u vrednosti od oko 39 milijardi evra, što je povećanje od 34,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pokrivenost uvoza izvozom je 70,6 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,6 odsto.

Glavni spoljnotrgovinski partneri, zemlje u koje je Srbija izvezla najviše robe su: Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija. Srbija je najviše robe uvezla iz: Kine, Nemačke, Ruske Federacije, Italije i Mađarske.

Zemlje članice Evropske unije čine 58,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije predstavljaju zemlej CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit od oko dve milijarde dolara, čemu najviše doprinosi izvoz: struje, žitarica, nafte, gvožđa, čelika i pića, prenosi RZS.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button