Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Crne Gore – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Crne Gore

Predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim temama – od infrastrukturnih pitanja, izgradnje auto-puteva koji će povezivati dve zemlje, da se iz Beograda do Podgorice stiže za oko četiri sata, potrebi za daljom izgradnjom železničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kako je rekao Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se na sastanku analiziralo. Govorilo se i o najavi iz Crne Gore, koja planira da napravi terminal za tečni gas u Baru, prenosi RTS.

„Srbija je zainteresovana da deo tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cevi odmah pustimo prema mernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, Zlatibor – Prijepolje – Bijelo Polje merna stanica mogla bi da se poveže, i da značajne količine tog gasa preuzimamo“, izjavio je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, kako je ocenio, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdevanja i diversifikaciji gasnog snabdevanja u budućnosti.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je istakao da je to važno pitanje, i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

„Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa Bosnom i Hercegovinom, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema“, naveo je Vučić.

RTS

Tags
Back to top button