Inflacija će biti sve viša, pa zemlje traže nazad svoje zlato – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Inflacija će biti sve viša, pa zemlje traže nazad svoje zlato

Sve više zemalja vraća zlato u domaće riznice zbog inflacije i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, zamrznuvši njezinu imovinu u inostranstvu, pokazalo je istraživanje američke kompanije Invesco.

Više od 85 posto od 85 državnih stabilizacionih fondova i 57 centralnih banaka procenjuje da će inflacija u idućih 10 godina biti viša nego što je bila u proteklih 10 godina, utvrdio je Invesco u godišnjem istraživaju o državnom upravljanju imovinom.

Takvo okruženje obično podstiče ulaganja u zlato i obveznice privreda u nastajanju, ali čini se da je važan okidač i zapadno zamrzavanje gotovo polovine od ukupno 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi.

Taj presedan zabrinuo je “značajan udeo” centralnih banaka, pokazalo je istraživanje, i gotovo 60 posto anketiranih navelo je da je zlato zato postalo privlačnije, a njih 68 posto sada rezerve drži u domaćoj riznici, u odnosu na 50 posto u 2020.

“Držali smo (zlato) u Londonu… ali sada smo ga vratili kući jer želimo sigurnu imovinu i želimo da bude na sigurnom”, citiraju autori izveštaja anonimnu centralnu banku.

Mnogi zastupaju takav stav, rekao je Invescov čelnik odeljenja službenih institucija Rod Ringrou, koji je nadgledao izveštaj.

“‘To je moje zlato i želim da bude kod kuće’, glasila je mantra kojoj smo svedočili u poslednjih godinu dana”, dodao je Ringrou.

Geopolitika i uslovi na tržištima u razvoju podstakli su neke centralne banke i da smanje udeo dolara u deviznim rezervama i da uvedu druge valute.

Sedam posto anketiranih smatra da rastući dug SAD negativno utiče i na dolar, iako većina još ne vidi alternativu zelenoj novčanici u ulozi svetske rezervne valute. Udeo onih koji moguću alternativu vide u kineskom juanu smanjen je pak na 18 posto, s 29 posto u 2022.

Gotovo 80 posto od 142 anketirane institucije vidi geopolitičke napetosti kao najveću opasnost u idućih 10 godina, a 83 posto njih drži da će u idućih 12 meseci najveća opasnost pretiti od inflacije.

Titulu najatraktivnije kategorije imovine ponela je infrastruktura, posebno projekti koji uključuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Privlačnost Kine za ulaganja blago je smanjena dok je Indija potvrdila poziciju u skupini najatraktivnijih, drugu godinu zaredom. Trend vraćanja proizvodnje bliže matičnoj zemlji poboljšao je pak plasman Meksika, Indonezije i Brazila.

Osim Kine, manje su ulagačima privlačne i Britanija i Italija, pokazalo je istraživanje.

N1

Tags
Back to top button