Kina kažnjava “Ant Group” sa najmanje 1,1 milijardu dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kina kažnjava “Ant Group” sa najmanje 1,1 milijardu dolara

Kineske vlasti će verovatno najaviti kaznu od najmanje 8 milijardi juana (1,1 milijardu dolara) za “Ant Group” već danas, rekli su izvori koji imaju direktna saznanja o tome, čime će se okončati višegodišnji regulatorni remont ove fintech kompanije.

Očekuje se da će Narodna banka Kine, koja je pokrenula renoviranje “Anta” nakon što je njen IPO od 37 milijardi dolara propao krajem 2020. godine, saopštiti kaznu u narednim danima, rekli su izvori Rojtersu.

Kazna, koja bi bila jedna od najvećih kazni za internet kompaniju u zemlji, pomoći će da se otvori put “fintech” firmi da obezbedi licencu finansijskog holdinga, traži rast i na kraju oživi svoje planove za berzu debi.

Za širi tehnološki sektor, novčana kazna za “Antu” bi označila ključni korak ka zaključku kineskog napada na privatna preduzeća koji je počeo ukidanjem IPO-a “Anta” i koji je kasnije izbrisao milijarde sa tržišne vrednosti nekoliko kompanija.

Ant i PBOC nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar. Izvori nisu želeli da budu imenovani jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Osnovao ga je milijarder Džek Ma, “Ant” se, između ostalog, bavi procesom plaćanja, potrošačkim kreditima i distribucijom proizvoda osiguranja. Sredinom 2020. pre nego što je povučena IPO, neki investitori su ga procenili na više od 300 milijardi dolara.

Od aprila 2021. godine, “Ant” je formalno bio podvrgnut opsežnom poslovnom restrukturiranju, koje uključuje pretvaranje sebe u finansijski holding koji bi ga podvrgavao pravilima i kapitalnim zahtevima sličnim onima za banke.

Svaka najava novčane kazne za “Ant Group” usledila bi ubrzo nakon što je vladajuća Komunistička partija Kine imenovala zamenika guvernera centralne banke Pan Gongšenga za partijskog sekretara banke, što bi, kako su dva izvora u politici rekla Rojtersu, bio uvod u njegovo imenovanje za guvernera.

On je jedan od glavnih regulatornih zvaničnika koji nadgledaju “Antovu” rekonstrukciju i prisustvovao je nekoliko sastanaka sa kompanijom o kazni i rekonstrukciji, prema izvorima.

Nacionalna finansijska regulatorna administracija, novo vladino telo u okviru Državnog saveta, sada je primarni regulator koji daje Antu licencu, rekli su izvori.

NFRA nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar. PBOC takođe nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o Panovoj ulozi

Džek Ma će se vratiti u Kinu

Konačni iznos kazne je revidiran na najmanje 8 milijardi juana, rekli su izvori. Rojters je u aprilu izvestio da kineski regulatori razmatraju kažnjavanje “Antu” sa oko 5 milijardi juana, što je niži iznos od onoga što su prvobitno imali na umu.

“Antova” novčana kazna bila bi najveća regulatorna kazna izrečena kineskoj internet kompaniji od kada je kinesko regulatorno telo za sajber bezbednost prošle godine kaznilo kompaniju Didi Global sa 1,2 milijarde dolara.

Podružnica fintech kompanije, titan “Alibaba Group” za e-trgovinu, kažnjen je sa rekordnih 18 milijardi juana 2021. zbog kršenja antimonopolskih propisa.

Novčana kazna za “Ant Group” bi usledila u trenutku kada kineske vlasti žele da podignu poverenje privatnog sektora dok se privreda od 17 biliona dolara bori da se oporavi uprkos ukidanju ograničenja na nulti Kovid ranije ove godine.

Takođe će uslediti povratak Maa u Kinu ranije ove godine nakon što je mnogo meseci proveo u inostranstvu. Ma, koji je takođe osnovao “Alibabu”, povukao se iz javnosti krajem 2020. nakon govora u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem, događaj koji se smatra okidačem za suzbijanje industrije.

Ranije je imao više od 50% glasačkih prava u Antu, ali je u januaru rekao da će odustati od kontrole nad kompanijom u sklopu rekonstrukcije.

(Izvor: CNBC/Blic)

 

Tags
Back to top button